Slučaj Sejdić-Finci
0

Kacin: Sarajevo šalje poruku onoga što treba da uradi i država

FENA
Jelko Kacin (Foto: Anadolija)
Jelko Kacin (Foto: Anadolija)
Specijalni izvjestitelj Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin razgovarao je večeras u Sarajevu sa premijerom Kantona Sarajevo Suadom Zeljkovićem o implementaciji presude Međunarodnog suda za ljudska prava iz slučaja Sejdić-Finci, te izmjeni Ustava KS donesenoj u skladu s preporukama iz te presude.

Kacin je istaknuo pozitivan primjer Kantona Sarajevo čiji su se zvaničnici uspjeli dogovoriti, pa čak i implementirati ono čime se država bavi godinama.

"Ako se ne mogu dogovoriti oko stvari o kojoj se u Kantonu Sarajevu (pa makar on bio najveći kanton) mogu dogovoriti pa čak to i implementirati, a država se time bavi godinama, to baš nije neka posebna poruka ni za države regiona ni za EU", kazao je.

Kacin je upozorio da će institucije EU nagraditi one koji se trude.

"Nećemo se više baviti onima koji jednostavno misle da im smetamo", poručio je Kacin u Sarajevu.

Premijer KS Suad Zeljković izrazio je zadovoljstvo što Sarajevo, "kao svijetli primjer šalje poruku onoga što treba da uradi i država“.

"Zbog našeg ustrojstva, mi smo po hijerarhiji niži. Ipak, ja sa ovog mjesta upućujem molbu našim institucijama na višim razinama da poslušaju što im se govori i da nas na određeni način relaksiraju i omoguće da i mi otvorimo vrata tamo gdje možemo. Lakše ćemo rješavati svakodnevne probleme u KS kad budemo imali potvrdu EU i verifikaciju onoga što smo mi već uradili", kazao je.

Zeljković je precizirao da provođenje presude Sejdić-Finci za KS, u produžetku aktivnosti, znači formiranje kluba ostalih, jedno potpredsjedničko mjesto u Skupštini KS, te zastupljenost onoga što se naziva ostali.

"To se zvanično zove ostali. Međutim, oni nisu ostali. Oni imaju svoje ime i prezime, svakako moraju na značaju dobiti u smislu ispunjenja svojih zahtjeva izraženih kroz političko opredjeljenje", kazao je Zeljković.