BiH
0

Kacin od Predsjedništva BiH očekuje manje konflikata

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Jelko Kacin izjavio je bh. novinarima u Bruxellesu da se nada da će nakon izbora u BiH doći do formiranja koalicije koja će krenuti u pozitivnom pravcu.

"Izbori su prošli i sada je vrijeme da se objektivno pristupi nekim stvarima. Ako neko u BiH očekuje da će ući u Evropu sa dva komesara o tome može samo sanjati", rekao je Kacin.

On od novog saziva Predsjedništva BiH očekuje manje konfliktnih situacija i da će članovi toga tijela više koristiti odrednicu "mi" što u ovom trenutku zemlji strašno nedostaje.

Novog člana Predsjedništva BiH, smatra Kacin, potrebno je ohrabriti da pokaže volju za kompromisom jer je to jedino što vodi zemlju naprijed.

Kacin naglašava da je sada u BiH najprije potrebno formirati institucije da bi se unutar njih tražio kompromis o neophodnim promjenama, a na prvom mjestu radi se o reformi ustava kako bi se zemlja učinila funkcionalnijom.

Kacin se nada da će doći do shvatanja da zemlji treba vlada, a ne Vijeće ministara kako bi zemlja mogla pregovarati sa Evropskom unijom u nekim oblastima.

"Ne može biti funkcionalna država sa toliko ministarstava zdravlja da ti pamet stane", rekao je Kacin.