BiH
0

Kacin: Nema nagovještaja da će zemlje EU uvesti vize za Balkan

Anadolija
Jelko Kacin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jelko Kacin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju i zapadni Balkan Jelko Kacin kazao je kako nema nagovještaja da će neke od zemalja Evropske unije (EU) odmah ili u skorije vrijeme iskoristiti mehanizam koji pojedinim zemljama članicama EU dozvoljava suspenziju bezviznnog režima, a koji je danas usvojen na sjednici EP.

"'Takvih nagovještaja nema. Ne želim izmišljati... To ne stoji. Treba biti odgovoran i racionalan", kazao je Kacin, kritizirajući one koji su, kako tvrdi, na zapadnom Balkanu dizali paniku u vezi s pitanjem viza kako bi eventualno istakli svoju važnost.

Govori kako je drama koja je napravljena u vezi s ovim pitanjem nepotrebna, neodgovorna i kontraproduktivna.

"Dobili smo mehanizam kojeg treba koristiti u vidu sprječavanja ponovnog uvođenja viza, a ne suprotno. Ovo je značajan korak dalje u sprječavanju ponovnog uvođenja viza. Mi govorimo o mehanizmu koji se koristi prema trećim zemljama, odnosno njihovim građanima kada ulaze u EU. To znači da nijedna zemlja EU ne može sama i preko noći da nešto tako da napravi, nego sve mora proći procedure. Zato to zahtjeva i odgovarajući odaziv na obje strane, u zemljama u koje dolaze lažni azilanti, kao i zemljama iz kojih dolaze. Sam fakat da postoji taj mehanizam na neki način treba da uozbilji obje strane", dodao je.

Prema odluci EP, kaže Kacin, mehanizam u slučaju Crne Gore, Srbije i Makedonije može biti iskorišten najkasnije do decembra 2016. godine, dok u slučaju Bosne i Hercegovine i Albanije ista može biti iskorištena do decembra 2017. godine, jer su vize za potonje dvije zemlje ukinute dvije godine kasnije.

Ovo je, naglasio je, posebno ozbiljna poruka državnim organima BiH da se ne igraju s viznom slobodom.

Na pitanje kako bi ovakve poruke mogle biti shvaćene primjerice u Beogradu budući da je vodstvo Srbije proteklih mjeseci intenzivno radilo na postizanju koncenzusa u vezi s pitanjem Kosova.

"Ja ne očekujem nikakvu dramu, niti emotivne reakcije. Premijer Srbije Ivica Dačić je bio ministar unutrašnjih poslova kad su ukinute vize, tu funkciju obavlja i danas. Ja iduće sedmice odlazim u Beograd i ako bude potrebno zajedno ćemo jasno i svima razumljivo objasniti ovu odluku", izjavio je Jelko Kacin za agenciju Anadolija.

Evropski parlament glasao je sa 328 glasova za, 257 protiv i 46 suzdržanih za odobrenje uvođenja mehanizama koji pojedinim zemljama članicama Evropske unije (EU) dozvoljava suspenziju bezviznnog režima, kada je to neophodno.