BiH
0

Kacin: Birači su odgovorniji od bh. političke elite

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Jelko Kacin izjavio je danas u Briselu za Fenu da su protekli lokalni izbori u BiH pokazali da su birači odgovorniji od bh. političke elite.

Komentirajući rezultate izbora Kacin je rekao da oni nose određene poruke. Prva je da su birači osudili govor mržnje, a na drugoj strani su kaznili one koji su dio problema, a nagradili one stranke koje su ispale "žrtve" tih komplikacija.

Zaključio je da je političko povjerenje koje je dato za formiranje vlada prije dvije godine nestalo i da smo sada opet na početku. Kacin naglašava da političke elite moraju izvući zaključke i okrenuti se budućnosti.

Predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan je naglasio da su lokalni izbori održani u mirnoj atmosferi i u skladu s demokratskim standardima, što je jako dobra vijest.

Kukan kaže da su rezultati pokazali određene zaokrete na političkoj sceni u BiH. Neke su stranke bile gubitnici, a neke pobjednici, ali Kukan pritom nije želio ulaziti u detalje. Međutim, naglasio je da su izbori uvijek ocjena političkih stranaka i njihovih lidera.

"Mislim da su ovi rezultati jasna poruka političarima, na njima je da promijene politiku i ispune želje birača" kazao je Kukan u razgovoru za Agenciju FENA.