BiH
0

Kabinet ministra Alkalaja reagirao na Špirićevu inicijativu

FENA
Današnja inicijativa predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića za pokretanje postupka za razrješenje dužnosti ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja pred Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine BiH, povodom odluke Centralne izborne komisije (CIK) o sukobu interesa od 30. aprila 2008. godine, predstavlja nastavak kontinuirane kampanje osporavanja ministra Alkalaja, saopćeno je danas iz ministrovog kabineta.

Predsjedavajući Špirić je donio ovakvu odluku pozivajući se na Član 15. Zakona o Vijeću ministara iako ga taj isti zakon ne obavezuje na takav postupak, već samo predviđa da predsjedavajući Vijeća može pokrenuti postupak za smjenu, saopćeno je također.

Ministar Alkalaj je istog dana kad je objavljenja odluka CIK-a najavio da će iskoristiti svoje zakonsko pravo na žalbu, ali predsjedavajući Špirić nije želio sačekati odluku Suda BiH, već je pokrenuo postupak za smjenu ministra.

"Predsjedavajući Špirić na ovaj način želi provocirati smjenu ministra i dva zamjenika koji čak i u slučaju da Sud BiH usvoji njihove žalbe više ne bi bili u mogućnosti vratiti se na svoja radna mjesta.

Ovaj scenario je moguć prije svega zbog činjenice da parlamentarna procedura u ovom slučaju traje znatno kraće od vremena potrebnog za okončanje upravnog spora u Sudu BiH.

Dostignuća Ministarstva vanjskih poslova BiH na izgradnji pozitivnog imidža i međunarodnog kredibiliteta Bosne i Hercegovine za vrijeme mandata ministra Alkalaja očigledno smetaju onima koji usporavaju BiH na njenom putu ka Evropi.

Postupak predsjedavajućeg Špirića svrstava ga u red onih koji žele otežati posao ministru koji se svojim primjerom i radom bori za očuvanje državnih ingerencija i institucija", stoji u saopćenju za javnost iz Alkalajevog kabineta.

U saopćenju se također podsjeća na izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara u kojima opisuje ministra Alkalaja kao „ministra koji nikome ne treba“, aludirajući na činjenicu da Sven Alkalaj ne pripada niti jednom od tri konstitutivna naroda, ali svojim probosanskim stavovima "... počinje da škodi“.