BiH
0

Kabel operateri obavezni pružiti uslugu distribucije programa javnih RTV servisa u BiH

FENA
Tragom objavljenih netačnih i nepotpunih informacija u javnosti o pravima emitiranja BHT1 programa Svjetskog prvenstva u nogometu, a putem kabel operatera, Javni radio-televizijski servis BiH saopćio je danas kako su kabel operateri obavezni, na osnovu dozvole RAK-a, pružiti uslugu kablovske distribucije programa javnih RTV servisa u BiH.

Potpisanim ugovorom s "Infront" Sports media Javni radio-televizijski servis BiH stekao je isključiva, ekskluzivna prava da emituje program Svjetskog nogometnog prvenstva na zemaljskoj mreži i satelitu te u kablovskim sistemima, a čemu su kabel operateri blagovremeno obaviješteni.

Kabel operateri su informirani i o obavezi da na teritoriji BiH onemoguće prijenos programa SP-a u nogometu na bilo kojoj drugoj mreži, izuzev BHT1 i BH radija1. Dostavljena im je i precizna programska shema BHT1 s tačnim satnicama održavanja i emitiranja utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu.

Istovremeno, JRTSBiH (Sektor za prijenos i emitiranje programa/PEP) u saradnji s entitetskim javnim emiterima, uspješno privodi kraju projekt postavljanja i aktiviranja novog 21 predajnika. Uz podršku Evropske komisije u BiH, na ovaj način, maksimalno je osnažena emisiona mreža Javnog radio-televizijskog servisa BiH.

U cilju pružanja što kvalitetnije usluge prema pretplatnicima javnih emitera u BiH, u rekordnom roku i vanrednim zalaganjem, osigurano je da se ekskluzivni program posvećen SP-u u nogometu prati na BHT1 i BH radiju1, saopćeno je iz JRTSBiH.