Komisija
0

Jurišiću se bez osnove onemogućava odbrana sa slobode

FENA
Komisija za istinu o Tuzli ’92-’95 Općinskog Vijeća Tuzla na današnjoj konferenciji za novinstvo ponovno je skrenula pažnju javnosti, relevantnim organima i institucijama na položaj Ilije Jurišića, koji se od 11. maja prošle godine nalazi u pritvoru u Beogradu.

Komisija je podsjetila da je 22. februara 2008. godine započeo montirani sudski proces u kojem sudsko vijeće na čelu s predsjednikom Vinkom Berahom Nikičević narušava standarde profesionalne etike i krši međunarodne konvencije i zakonima Republike Srbije zagarantovana procesna prava Ilije Jurišića.

Naime, sudski proces u Beogradu nastavljen je bez obzira na činjenicu da je Ministarstvo pravosuđa BiH 3. jula 2007. godine podnijelo molbu za izručenje Ilije Jurišića BiH, a Tužiteljstvo BiH 16. januara 2008. godine zahtjev za postupanje po odredbama Europske konvencije o prijenosu nadležnosti u kaznenim stvarima.

Iako članak 31. te konvencije nalaže organima Republike Srbije da odlože donošenje presude u meritumu, dok se ne odluči po zahtjevu Tužiteljstva BiH, to se ne čini, već naprotiv suprotno odredbama Zakonika o kaznenom postupku Republike Srbije sudsko Vijeće na glavnom pretresu provodi istražne radnj, koje su morale završiti prije podizanja optužnice i koje je trebalo provesti Tužiteljstvo za ratne zločine na čelu s Vladimirom Vukčevićem.

"Radi se o slučaju bez presedana,a Iliji Jurišiću se bez ikakve zakonske osnove onemogućava odbrana sa slobode, dok s druge strane organi vlasti u Srbiji od pravde uspješno skrivaju osumnjičenog za ratne zločine Ratka Mladića. Čak što više, pravosudni organi Republike Srbije već nekoliko mjeseci ne odgovaraju na prijedlog institucija BiH za puštanje Jurišića uz odgovarajuća propisana jamstva.

Osim toga teško bolesnom Iliji Jurišiću, onemogućavaju se redovni i od strane nadležnih liječnika naloženi kontrolni pregledi, čime se krše odredbe Europske konvencije o zabrani torture i drugih oblika nehumanog ponašanja", navode iz Komisije.

Komisija za istinu o Tuzli ’92-’95 traži od Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, Ministarstva pravosuđa BiH i Tužiteljstva BiH da učine sve kako bi se ispoštovale odredbe Europske konvencije o prijenosu nadležnosti u kaznenim stvarima i drugih međunarodnih konvencija, čiji su potpisnici i BiH i Srbija te da se po svaku cijenu zaštite ljudska prava državljanina BiH Ilije Jurišića.

Predsjedavajuća OV Tuzla Nada Mladina, koja je i predsjednica te komisije, kazala je da je u suradnji s Natašom Kandić, direktoricom Fonda za humanitarno pravo, planirana i veća medijska kampanja u Srbiji, kako bi i tamošnja javnost bila upoznata s nepravdom koja se nanosi Iliji Jurišiću u montiranom sudskom procesu koji se vodi pred sudom u Beogradu.