Advokat Ilije Jurišića
0

"Jurišića ništa ne obavezuje da se javi sudu u Srbiji"

SRNA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Đorđe Dozet, jedan od advokata Ilije Jurišića, rekao je da nije nezadovoljan današnjom odlukom Apelacioni sud u Beogradu, jer je njegov klijent, "konačno na slobodi" i istakao da ga formalno-pravno sada ništa ne obavezuje da se javi na sudski poziv iz Srbije.

On je danas u izjavi novinarima ocijenio da je "pobijedilo pravo nad silom" i da je to najznačajniji dio postupka, te dodao da je on očekivao konačnu oslobađajuću presudu Jurišiću.

Dozet smatra da tužilac u ovom slučaju neće odustati od gonjenja,  iako na to ima pravo. 

"Za svakog ko razmišlja pravno, bilo bi sasvim dovoljno obrazloženje Apelacionog suda da odustane od gonjenja, jer je rečeno šta je za ovaj sud u nekom budućem postupku značajno", rekao je Dozet.

Govoreći o ukidanju pritvora Jurišiću, Dozet je istakao da, formalno-pravno, Jurišića ništa ne obavezuje da se javi na svaki sudski poziv iz Srbije i da taj sud ne može narediti njegovo privođenje iz BiH.

"Ali Jurišića obavezuje njegov obraz i ono što je od početka govorio da želi da iz ovog suda izađe čistog obraza. Jurišić će to ispoštovati do kraja i izaći iz ovog suda čistog obraza", rekao je Dozet.

On je dodao da vraćanje na prvostepeni postupak znači ponovno saslušavanje svjedoka, ali ovog puta pred potpuno novim sudskim vijećem. 
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je danas prvostepenu presudu od 12 godina izrečenu ranije Iliji Jurišiću za ratni zločin nad kolonom pripadnika JNA maja 1992. godine u Tuzli i vratio postupak na ponovno suđenje. Jurišiću je ukinut pritvor i dužan da se javi na poziv suda kada to bude potrebno. 

Na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine poginula su najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33 pripadnika JNA i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.