BiH
0

Jurišić zatražio od Lajčaka da nametne Zakon o entitetskim vladama

FENA
Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Đapić-dr. Jurišić Zvonko Jurušić zatražio je od visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da nametne Zakon o entitetskim vladama u kojima će biti jednak broj ministara iz sva tri naroda u oba entiteta.

Jurišić je tijekom današnje konferencije za novinare u Mostaru kazao da je položaj Hrvata u BiH težak te istaknuo da sva događanja na geopolitičkom prostoru zapadnog Balkana posebice jednostrano proglašenje Kosova utječu na politička događanja u BiH te da takva događanja BiH vraćaju 12 godina unatrag.

Po Jurišićevim riječima, tijekom zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira koje je održano u Bruxellesu potvrdile su se teze o teškom položaju Hrvata.

"Po Daytonskom mirovnom sporazumu, hrvatski je narod u Federaciji BiH imao paritet u odlučivanju s bošnjačkim narodom, a kroz instrumente u Domu naroda imao je i pravo veta. Međutim danas hrvatski narod nema niti pariteta, niti ima pravo veta u Domu naroda", kazao je Jurišić.

On je zatražio od visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da se odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda provodi pravedno i u potpunosti, budući da je, kako je kazao, visoki predstavnik nametnuo Zakon o entitetskim vladama i o konstitutivnosti naroda.

Jurišić je pojasnio kako je u Vladi F BiH neprihvatljiva pozicija hrvatskih ministara odnosno hrvatskog naroda, budući da u Vladi odlučuje osam ministara bošnjačke nacionalnosti, šest ministara hrvatske i tri ministra srpske nacionalnosti.

Po njegovim riječima, u Vladi Republike Srpske osam ministara je srpske nacionalnosti, pet ministara bošnjačke i tri ministra hrvatske nacionalnosti.

"Odnos ministara u Vladama oba entiteta dovoljno govori o apsolutnoj dominaciji u jednom entitetu bošnjačkog, a u drugom entitetu srpskog naroda. Sve odluke koje su od značaja i za državu BiH i za entitete mogu se donijeti bez imalo utjecaja hrvatskih ministara, točnije glasa hrvatskog naroda", kazao je Jurišić.

Također, Jurišić je zatražio da se ispoštuje Zakon o državnoj službi BiH kojim se nalaže da zaposlenost konstitutivnih naroda bude po popisu stanovništva iz 1991. godine od općinskih do državnih institucija.

Situacija u Državnoj službi je znatno drugačija u odnosu na onu kakva bi trebala biti, budući da u Federalnom zavodu za zapošljavanje ima 47 uposlenika, a od toga su tri Hrvata ili govoreći u postotcima 83 posto uposlenih su Bošnjaci, 6 posto Hrvati i 8,5 posto uposlenih su Srbi, smatra Jurišić.

On je predložio da Vijeće ministara BiH žurno sazove izvanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati dosadašnja provedba Zakona o državnoj službi u institucijama BiH kako bi se proanalizirala situacija i kako bi se poduzeli određeni koraci.

Tijekom današnje konferencije za novinare Jurišić je od visokog predstavnika zatražio da se ime entiteta "Republika Srpska" uskladi s Odlukom o konstitutivnosti naroda budući da su druga dva naroda u tom entitetu diskriminirana tim nazivom .

Jurišić je uputio poziv predstavnicima hrvatskih stranaka i potpisnicima Kreševske deklaracije da dogovore sastanak na kojem bi se pokušalo definirati što i kako dalje kada je u pitanju hrvatska politika u BiH.