Najviša saglasnost HSP-a BiH
0

Jurišić spreman sa SDP-om: Pravaši u BiH "pocrvenjeli"

FENA
Na sastanku proširenog Predsjedništva Hrvatske stranke prava BiH, na kojem je bilo 38 dužnosnika, data je jednoglasna podrška pregovaračkoj grupi, kojoj je na čelu predsjednik HSP-a BiH dr. Zvonko Jurišić, za razgovore s dosadašnjim opozicionim strankama, posebno sa Socijaldemokratskom partijom BiH.

Na sastanku je odlučeno da je HSP spreman ući u pregovore s SDP-om oko sudjelovanja u vlasti. HSP, bez obzira na kvalitet i kvantitet ponuđenih pozicija u izvršnoj vlasti, neće u njoj sudjelovati, ako ne dobije čvrste garancije za poboljšanjem položaja hrvatskog naroda u BiH.

Prošireno predsjedništvo zadužilo je pregovaračku grupu da učini sve napore kako bi koalicija s HDZ-om 1990 opstala te kako bi HDZ 1990 zajedno s HSP-om bio dio izvršne vlasti, što bi omogućilo implementiranje programa Hrvatske koalicije HDZ 1990 – HSP BiH.

Predsjednik Jurišić je, u svom izvještaju o pregovorima s drugim političkim strankama, između ostalog, kazao:

"U dosadašnjim razgovorima sa svim političkim strankama najveću saglasnost oko pojedinih pitanja, posebice borbe protiv korupcije i kriminala, povratka Hrvata u RS te stvaranja društva jednakih mogućnosti, kako za konstitutivne narode tako i za sve građane, postigli smo sa SDP-om BiH".

Dr. Jurišić je, također, istaknuo kako je potrebno učiniti sve u cilju opstanka Hrvatske koalicije HDZ 1990 – HSP BiH, koja se temelji na snažnom i kvalitetnom programu, te je naglasio kako bi provedba tog programa bila od velikog značenja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali i za sve njene građane.

"Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine će u svome djelovanju, bilo sa stajališta pozicije ili opozicije, nastojati poboljšati položaj hrvatskog naroda, no također će činiti velike napore kako bi se suzbio kriminal i korupcija u Bosni i Hercegovini te se normaliziralo njeno ekonomsko stanje", dodao je on.

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine neće izdati ova načela te stoga nije spremna na ulazak u vlast pod patronatom HDZ-a BiH, zaključeno je na sastanku.