BiH
0

Jurišić primio predstavnike Gradskog kluba vodenih sportova

FENA
Zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić i sekretar Gradske uprave Milorad Kojović primili su danas predsjednika i zamjenika predsjednika Uprave novoosnovanog Gradskog kluba vodenih sportova Sarajevo Janka Gojkovića i Edina Baralića, te predsjednicu i člana Nadzornog odbora Olimpijskog bazena Otoka, Anu Margetić i Emira Medenhodžića.

Prijemu su prisustvovali i mladi plivači Nejra Suljović i Tarik Tahirović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo uspjeli da završimo prvi olimpijski zatvoreni bazen i tako pružimo šansu razvoju plivačkih sportova u Sarajevu, Federaciji i BiH. Imamo informaciju da su u prošlu nedjelju, usluge bazena koristilo blizu 400 građana, što nam daje nadu da će ovaj objekat biti iskorišten u punom kapacitetu. S obzirom na veliki interes naših građana, razmišljamo da pored ovog, izgradimo još jedan bazen za rekreaciju, skokove u vodi", istakao je dogradonačelnik Jurišić, i dodao da je u planu izgradnja još jednog nogometnog stadiona i teniskih terena, tako da bi Otoka-Meander postala centar sporta i mladosti.

"Želimo se zahvaliti Gradu Sarajevu i gradonačelnici Semihi Borovac što su naš grad i država konačno dobili jedan ovakav objekat, čime je omogućeno da se i kod nas razvijaju vodeni sportovi kao u regionu", istakao Gojković te uručio prve članske karte Kluba gradonačelnici Borovac i njenom zamjeniku Jurišiću.

Gojković je dodao da su bivši plivači i vaterpolisti Sarajeva oformili ovaj klub, kao Udruženje građana, u augustu.

Danas Klub broji blizu 250 članova, okupljeni u dvije sekcije - plivanje i vaterpolo.

"Prioritet nam je da svakom našem članu omogućimo da dosegne svoj maksimalni potencijal. Dugoročna ambicija je da Klub proširi svoje sekcije na ženski vaterpolo, sinhrono plivanje, tehničku obuku starijih plivača, te rad sa osobama sa specijalnim potrebama", kazao je Gojković te dogradonačelniku Jurišiću predao Prijedlog protokola o saradnji, za koji se nadaju da će biti odskočna daska plana razvoja vodenih sportova.

Zamjenik predsjednika Uprave Kluba Baralić najavio je održavanje prve vaterpolo utakmice nakon 18 godina 27. decembra na bazenu Otoka između sarajevskih i vaterpolista "Jadrana" iz Neuma.

Tada bi se održala i revijalna utakmica između vaterpolista zagrebačke "Mladosti" i dubrovačkog "Juga".

"Potom ćemo krenuti sa školom vaterpola. Nadamo se da će naši vaterpolisti sljedeće godine izaći na evropsku scenu i jadransku B ligu koja uskoro treba da se osnuje", kazao je Baralić.

Ana Margetić i Emir Medenhodžić, predsjednica i član Nadzornog odbora Olimpijskog bazena Otoka istakli su da je, također, jedan od glavnih ciljeva, i sistemski provođenje obuke neplivača.

Sekretar Gradske uprave Kojović informirao je prisutne da je upućen zahtjev Pedagoško-prosvjetnom zavodu da se obavezno u školama uvedu dva sata plivanja sedmično, te je ukazao da u narednom periodu treba dosta učiniti na edukaciji i obuci trenera.