Sastav Vijeća ministara BiH
0

Jurišić: Platformaši imaju četiri-pet hrvatskih kandidata

SRNA
Zvonko Jurišić
Zvonko Jurišić
Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Zvonko Jurišić rekao je da stranke potpisnice platforme imaju četiri-pet potencijalnih kandidata iz reda hrvatskog naroda za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i da će popodne predstavnici "platformaša" razgovarati s njima.

"Među njima su Mladen Ivanković-Lijanović, Stjepan Krešić i Anto Domazet", rekao je Jurišić nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH o predsjedavajućem Vijeća ministara.

On je naveo da platformaši žele da i druge stranke, a prije svih SNSD, uvaže činjenicu da imaju kandidata iz reda hrvatskog naroda. 

"Do nedjelje će o tome sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom razgovarati predsjednici SDA Sulejman Tihić i SDP-a Zlatko Lagumdžija i ako SNSD uvaži činjenicu da platformaši, koji su u Federaciji BiH formirali vlast, imaju 17 poslanika u Predstavničkom domu i sedam delegata u Domu naroda parlamenta BiH, mislim da će vrlo brzo biti imenovan predsjedavajući i formirano Vijeće ministara", rekao je Jurišić. 

On je naglasio da su "platformaši" spremni i za širu koaliciju sa SDS-om i dva HDZ-a, ali ne pod uslovom da mjesta u Vijeću ministara pripadnu isključivo HDZ-ovima.

"Mi na to nećemo pristati. Iz platforme možemo uzeti sve što odgovara strankama iz Republike Srpske, prije svega SNSD-u i spremni smo da prihvatimo ono što bi SNSD imao da ugradi u tu platformu", poručio je Jurišić.

Predsjednik Demokratske narodne zajednice /DNZ/ BiH Rifat Dolić rekao je nakon konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH, da ne zna koliko je u ovom trenutku racionalno da se održavaju ove konsultacije, jer nema definisane parlamentarne većine. 
"DNZ je u opoziciji i mi nećemo imati svog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara. U zavisnosti od toga ko će biti kandidat i kakav će biti koncept parlamentarne većine, zavisiće hoćemo li podržati mandatara i njegov koncept", rekao je Dolić.

On smatra da predsjedavajući Vijeća ministara treba da bude iz hrvatskog naroda i da bi možda racionalno bilo da on bude iz reda "platformaša".

Od 13 parlamentarnih stranaka koje su pozvane na konsultacije o kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koje će biti obavljene danas i sutra, učešće je potvrdilo 12, dok je Stranka za BiH obavijestila Predsjedništvo BiH da neće učestvovati. 

Prvog dana u konsultacijama učestvuje osam stranaka. Do sada su obavljene konsultacije sa predstavnicima Saveza za bolju budućnost BiH, Partije demokratskog progresa, Hrvatske stranke prava i Demokratske narodne zajednice.

Slijede razgovori sa Demokratskim narodnim savezom, Narodnom strankom "Radom za boljitak", Savezom nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatskom demokratskom zajednicom 1990.

Konsultacije će sutra biti obavljene sa četiri stranke - Srpskom demokratskom strankom, HDZ-om BiH, Strankom demokratske akcije i Socijaldemokratskom partijom.