BiH
4

Jurišić od Nikšića zatražio da pomogne Aluminiju

FENA
Zvonko Jurišić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Zvonko Jurišić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić uputio je otvoreno pismu federalnom premijeru Nerminu Nikšiću u kojem ga poziva da učini sve kako bi se spasio Aluminij d.d. Mostar.

"Nije mi namjera u ime lažnoga hrvatstva od vas tražiti da se amnestiraju oni koji su po svoj prilici više od jednoga desetljeća bili uzurpatori tuđega vlasništva i koji su na kriminalan i koruptivan način vodili poduzeće u propast. Upravo suprotno! Namjera mi je da se svi oni koji su uništili i opljačkali Aluminij dovedu pred vrata pravde i zasluženo kazne, te obeštete poduzeće za iznos koji su otuđili", navodi se u Jurišićevom otvorenom pismu.

Predsjednik HSP-a BiH podsjeća Nikšića da je Vlada Federacije BiH većinski vlasnik Elektroprivrede HZ HB, tvrtke kojoj Aluminij najviše duguje, te da s te pozicije može povući poteze koji bi "na pravičan način relaksirali ogroman novčani dug Aluminija prema Elektroprivredi i tako otvorili vrata poslovnoj revitalizaciji Aluminija".

"Napominjem vam kako Uprava Javnog poduzeća Elektroprivreda HZ HB čini sve što je u njenoj moći kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje, ali nema ovlasti donositi strukturalne odluke koje zadiru u prava vlasnika poduzeća, pa je takve odluke jedino moguće donijeti na Vladi koju predstavljate", stoji dalje u otvorenom pismu.

Jurišić upozorava kako bi daljnje odugovlačenje i izbjegavanje poduzimanja odlučnih koraka moglo voditi ka gašenju Aluminija, čime bi bila ugrožena i Elektroprivreda HZ HB zbog ogromnog duga Aluminija prema tom javnom poduzeću.

"Takvo stanje bi proizvelo velike socijalne posljedice i političke probleme s nesagledivim posljedicama koje bi dovele do totalne nestabilnosti u BiH", navodi Jurišić u svom pismu.

On podsjeća kako je Nikšićeva vlada do sada novac usmjeravala na propala ili opljačkana poduzeća na područjima gdje su radnici većinski Bošnjaci te da se dugogodišnje kriminalno vođenje Aluminija ne može uzeti kao razloga da se ne pomogne najvećem bh. izvozniku.

"Smatram kako se bez ikakvih ustezanja i predrasuda ozbiljno, uz pomoć sviju onih koji su zainteresirani, morate pozabaviti ovim gospodarsko-socijalno-političkim problemom, jer vam je to i dužnost i obaveza. Ovo vam govorim prije svega zbog djelatnika kako Aluminija d. d. Mostar, tako i njihovih porodica, te cijele Hercegovine koja bi se zbog lošega ekonomskoga stanja u ovome nekadašnjem privrednom gigantu mogla suočiti s velikim socijalnim i političkim problemom nesagledivih razmjera po stabilnost cijele BiH", poručio je predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić u otvoreno pismu upućenom federalnom premijeru Nerminu Nikšiću.