Svi ostaju, niko ne ide nigdje
43

Jurišić: Ne idemo iz Vlade FBiH; Lijanović: Dobro radimo

Piše: J. Hadžiahmetović
U razgovoru za portal Klix.ba lideri HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, Zvonko Jurišić i Jerko Ivanković Lijanović, kažu kako do rekonstrukcije Vlade na federalnom nivou ne može i neće doći.

Kako bi formirali vlast na federalnom nivou u martu 2011. godine, SDP i SDA su u vlast uključili HSP i Narodnu stranku Radom za boljitak. Ovih dana, nakon raspada crveno-zelene koalicije, lider SDP-a Zlatko Lagumdžija i njegova stranka pokrenuli su proces razrješavanja ministara iz SDA na svim nivoima vlasti.

Iako to sada ide bez problema na kantonalnim nivoima, na federalnom i državnom nivo će to biti dosta teže. Za to će im, na državnom nivou, trebati podrška HDZ-a, čiji je lider Dragan Čović jučer izjavio kako je njegova stranka spremna za rekonstrukciju ukoliko HSP i Narodna stranka Radom za boljitak ne budu u Vladi FBiH.

"Zahtjevi HDZ-a BiH nisu ništa novo. Oni to ponavljaju dvije godine. Nas neće trebati izbacivati iz Vlade FBiH. Ukoliko se napravi ustavna i zakonska većina da može napraviti bolju vladu od ove, mi ćemo ići u opoziciju", izjavio je Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak te dopremijer i ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva FBiH za Klix.ba.

Na konstataciju da u ovom trenutku nije moguće napraviti ustavnu većinu, Lijanović kaže da to mnogo govori o onima koji zagovaraju promjene.

"Mi smo zainteresirani da pravimo novu vladu i novu većinu, ali pod uslovima da to mora biti od onoga što imamo danas", dodao je Lijanović.

U jučerašnjim izjavama Čović je kazao kako postoje tri načina za rekonstrukciju vlasti u Federaciji BiH. Prvi je da OHR suspendira svoju odluku, kojom je stavio van snage odluku CIK-a, prema kojoj izbor vlasti u Federaciji BiH nije urađen na legalan način. Drugi način je da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir podnese ostavku, a treći način je da se osigura parlamentarna većina, koja će uraditi smjenu predsjednika ili potpredsjednika i da to ide na Ustavni sud.

Lijanović smatra kako predsjednik Federacije neće podnijeti ostavku na funkciju.

"Isto tako sam uvjeren da ni premijer FBiH Nermin Nikšić to neće uraditi, jer je ova vlada dobro radila", kazao je Lijanović te dodao da ne postoji mogućnost da vlada bude rekonstruisana do kraja juna.

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić kaže kako se Zlatko Lagumdžija "malo zaletio", kada je u pitanju rekonstrukcija Vlade na nivou Federacije BiH.

"Federalna vlada ostaje i HSP ostaje u njoj. Nju ne može promijeniti Zlatko Lagumdžija", kazao je Jurišić za naš portal. Na našu konstataciju kako ih HDZ ne želi u vlasti, Jurišić je kazao kako od tog nema ništa.

"Mi ćemo biti u vlasti, ali on neće biti. Prema mom mišljenju, u Vladi FBiH se ništa ne dešava, ljudi rade svoj posao normalno. Nema šanse za rekonstrukciju vlade. Mi imamo mehanizme kojima to možemo spriječiti", dodao je Jurišić.

Zatražili smo i odogovor od OHR-a na pitanje da li će suspendirati svoju odluku, prema kojoj izbor vlasti u Federaciji BiH nije urađen na legalan način.

"Nećemo ulaziti u takve spekulacije. Jasno je da su akteri trenutnih političkih dešavanja lokalni politički lideri. OHR pažljivo prati razvoj događaja. U svakom slučaju trenutna politička situacija ne smije usporiti rad vlada i parlamenata u Bosni i Hercegovini samo nekoliko mjeseci nakon okončanja političke stagnacije u zemlji", kazao je za Klix.ba glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.