BiH
0

Jurišić: Komšićev rad ćemo podržati ako ne bude suprotan interesu Hrvata

FENA
Predsjednik HSP-a Đapić-dr. Jurišić Zvonko Jurišić kazao je tijekom konferencije za novinare koja je održana danas u Mostaru kako je spomenuta stranka tijekom proteklih izbora postigla zavidno dobre rezultate.

Jurišić je istaknuo kako će se već danas nakon objave izbornih rezultata pristupiti formiranju izvršene vlasti u onim županijama gdje je to moguće, prije svega u Zapadnohercegovačkoj županiji u kojoj je on predložen za predsjednika Vlade.

"Ako ja budem izabran za predsjednika Vlade Zapadnohercegovačke županije, to će biti prvi put da je neko iz HSP-a predsjednik Vlade i na taj način ćemo pokazati građanima i biračima kako se može raditi bolje i poštenije", kazao je Jurišić.

Po njegovim riječima HSP Đapić-dr. Jurišić tijekom ovih izbora postigao je iznimno dobar rezultat, ali nije ispunio jedan od svojih ciljeva a to je zastupnik te stranke u Parlamentu BiH. Međutim, Jurišić je istaknuo kako će stranka kroz poslijeizbornu suradnju s HDZ-om 1990 ipak doći do zastupnika u Domu naroda BiH.

"Došli smo do zaključka kako je uspjeh stranke galopirajući i on ide prema naprijed, kada se uzme u obzir kako je na proteklim općim izborima 2002. godine na federalnoj razini HSP imao 4 600 glasova a sada imamo između 22 i 23 tisuće glasova i to je najveći uspjeh HSP-a od kada ta stranka djeluje na području BiH", kazao je Jurišić.

Tijekom konferencije za novinare Jurišić je govorio o zaključcima sjednice Predsjedništva HSP-a Đapić-dr. Jurišić koja je održana u prošli petak u Posušju te je istaknuo kako je tijekom predizborne kampanje kao i na sam dan izbora bilo određenih poteškoća subjektivne i objektivne prirode, ali kako se pokazalo da je unatoč tim poteškoćama odluka o potpisivanju postizborne suradnje s HDZ-om 1990 odnosno Hrvatskim zajedništvom bila ispravna.

Također, Jurišić je kazao kako su predstavnici HSP-a Đapić-dr. Jurišić pomalo razočarani odzivom Hrvata na izborima na području F BiH, budući da je na izbore prema saznanjima u toj stranci izašlo oko 150 tisuća Hrvata na području Federacije i oko 10 000 na području Republike Srpske.

Jurišić je istaknuo kako je prije početka predizborne kampanje upućeno službeno i javno pismo svim hrvatskim strankama da se pokuša uspostaviti dogovor oko jednog kandidata za člana predsjedništva BiH.

Po Jurišićevim riječima tijekom sjednice Predsjedništva HSP-a Đapić-dr.Jurišić bilo je riječi i o izboru Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. "Komšić je izabran legalno po važećim pravilima ali njegov legitimitet se da osporiti jer on ne predstavlja, kao što Ustav kaže, jedan narod, nije predstavnik jednoga naroda, premda je pripadnik jednoga naroda. Komišića ne treba osuđivati unaprijed i mi želimo i podržati njegov rad, ako on ne bude suprotan željama i interesima Hrvata u BiH", kazao je Jurišić.

Pojasnio je, kako je, kada je riječ o radu Željka Komšića, vrlo važna izjava o ustavnim promjenama koju su potpisale sve parlamentarne stranke s hrvatskim predznakom osim HDZ-a BiH. "Na sastanku kada se potpisivala izjava o Ustavnim promjenama u ime HDZ-a BiH bio je tajnik te stranke Nevenko Herceg i on izjavu nije potpisao zato jer za to nije imao ovlasti. Sutra je zadnji dan kada bi se HDZ BiH trebao očitovati o izjavi o Ustavnim promjenama i kada bi trebao potpisati tu izjavu je će nam tada biti puno lakše i jednostavnije raditi. Komšić bi tada trebao poštivati volju Hrvata u Parlamentu", kazao je Jurišić.

Na upit novinara zašto je na potpisivanje izjave o ustavnim promjenama u izme HDZ-a BiH došao Nevenko Herceg, Jurišić je kazao kako on, kada je riječ o HDZ-u BiH, ima svoje mišljenje.

"Kada je u pitanju izjava o ustavnim promjenama, ako predstavnici HDZ-a BiH žele potpisati spomenutu izjavu, to mogu učiniti danas ili sutra. HDZ BiH je najglasniji u osudi izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva. Imamo šansu da se okupimo oko jednog problema koji želimo riješiti na najbolji način za sve Hrvate i tada bi Željko Komšić poštivao volju Hrvata", kazao je Jurišić.