Predsjednik HSP-a za Klix.ba
1

Jurišić: Budimir treba razmisliti o napuštanju mjesta predsjednika FBiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Zvonko Jurišić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Zvonko Jurišić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, danas je saopštio svoju odluku u napuštanju Hrvatske stranke prava. Predsjednik te stranke Zvonko Jurišić kazao je za portal Klix.ba kako Budimir treba razmisliti i o svom daljnjem angažmanu kao predsjednika FBiH.

Jurišić je Budimiru poželio puno sreće i uspjeha u radu u novoj stranci koja bi se trebala zvati Stranka pravde i povjerenja.

"Da biste dobili povjerenje, trebate imati jaku organizaciju i izaći na izbore. Budimir je na izbore izašao kroz HSP 2010. godine. U svojoj izbornoj jedinici imao je rezultat daleko ispod očekivanja te je tada podnio ostavku koju mu je predsjedničko vijeće stranke tada nije usvojilo. U tim okolnostima, prije dvije godine, HSP kandidira Budimira na poziciju predsjednika FBiH gdje je došao isključivo voljom naše stranke. Red bi bio, ako je tako politički odgovoran, da razmisli o svom daljnjem angažmanu kao predsjednika FBiH", kazao je Jurišić za portal Klix.ba.

Naš sagovornik dodaje kako su u HSP-u "mirni i spokojni što će se riješiti pojedinih članova" protiv kojih su trebali biti pokrenuti disciplinski postupci na stranačkim organima zbog, kako je kazao, rušenja ugleda HSP-a. Jurišić kaže kako se u posljednjih nekoliko dana sreo sa Budimirom.

"Vidjeli smo se na prijemu kod kardinala Puljića, pa u Novom Travniku na jednoj tribini oko ustavne reforme. Ja ga ne pozivam da da ostavku na mjesto predsjednika FBiH. On u javnosti slovi kao jedan odgovoran čovjek a ovdje se radi o političkoj i moralnoj odgovornosti", kazao je Jurišić.

Podsjetimo, Budimir je danas objavio kako napušta HSP zbog nefunkcioniranja stranačkih tijela i izostanka stranačke politike i stavova po ključnim pitanjima političkog života u BiH, kao i izostanka podrške stranačkih tijela i same stranke u njegovim aktivnostima vezanim za zaštitu digniteta braniteljske populacije i insistiranju na zakonitosti djelovanja u procesu revizije braniteljske populacije.

Budimir je dodao kako će novu stranku osnovati do kraja marta, a njena osnivačka sjednica trebala bi biti krajem maja.