BiH
147

Jure Franko za Klix.ba: Drago mi je u Srebrenici vidjeti i lijepe stvari

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Legendarni skijaš i ambasador SOS dječijih sela u BiH Jure Franko danas boravi u Srebrenici, u svojoj prvoj posjeti ovom gradu.

U razgovoru za Klix.ba je rekao da je putem medija pratio šta se sve dešavalo u Srebrenici.

"Dok sam bio na putu za Srebrenicu, razgovarao sam sa prijateljem muzičarom telefonom i on mi je rekao da su na televiziji emisije o strasnim dešavanjima tokom rata. Nisam došao ovdje da razmišljam o tim užasnim stvarima koje su se ovdje dešavale. Danas je lijep dan i želim da vidim šta može da se napravi da se održava pozitivan ljudski odnos u ovom kraju", rekao je Franko.

Dodao je da u Srebrenici vidi mnogo lijepih stvari, lijepu prirodu i da je baš ovdje napravio najljepšu fotografiju. To nam je govorio pokazujući fotografiju poznate Guber vode.

"Sretan sam zbog tih lijepih stvari. Neke se stvari ne mogu zaboraviti, ali idemo svi zajedno naprijed", rekao je na kraju razgovora Jure Franko, u BiH još davno odmilja nazvan Jurek, nekadašnji sportista kojeg mnogi i danas prepoznaju i žele se fotografisati sa njim.

Neki su i danas u Srebrenici izgovarali poznatu rečenicu koja se veže za ZOI'84 "Volimo Jureka više od bureka", a zbog njegove humane misije pri SOS dječijim selima u BiH vole ga i one generacije koje se ne sjećaju 1984. godine.

Franko će se u Srebrenici, zajedno sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, susresti sa grupom srebreničke djece koja su nedavno ljetovala na slovenskoj obali.

Ta djeca su zahvaljujući organizacijama Muslim Aid i Krog ljetovala u Sloveniji, a tom prilikom su upoznali predsjednika Pahora koji je tokom susreta u Sloveniji izrazio želju da se s djecom ponovo vidi u Srebrenici.