BiH
67

Jure Franko za Klix.ba: Bio sam iznenađen kad sam jučer stigao u Sarajevo

Piše: J. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Jure Franko, slovenski skijaš koji je na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine osvojio srebrenu medalju u skijanju, stigao je u Sarajevo gdje je imenovan za prvog ambasadora SOS Dječijih sela BiH.

Iza SOS Dječijih sela BiH i Jure Franka je deset godina velikog prijateljstva.

"Jurina osobnost, posvećenost i prijateljstvo koje godinama njeguje sa SOS porodicama te razumijevanje naše misije, čine ga idealnim ambasadorom", kazao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH.

On se osvrnuo na posljednja dešavanja u Sarajevu, demonstracije koje su prerasle u huliganizam nekolicine mladih ljudi.

"Sve naše resurse moramo mobilizirati i uložiti u djecu. Duh iz '84. godine mora se vratiti kod mladih ljudi. Bitnije je nego ikad, da se okupimo oko jednog cilja, budućnosti mladih i BiH", dodao je Omanović.

Franko je kazao da je za njega velika čast biti ambasador, ali ujedno i velika odgovornost koju sa zadovoljstvom prihvata. Sjetio se i perioda od prije 30 godina.

"Olimpijada u BiH je bila uspjeh jedne zajednice. Svi mi, tadašnji Jugosloveni, bili smo povezani sa Olimpijadom koju ste vi organizirali. Svako je imao svoju ulogu i svi smo bili povezani", kaže Franko.

Jugoslovenski skijaš se sjeća euforije nakon što je tog 14. februara osvojio prvu i jedinu medalju za tadašnju Jugoslaviju.

Upitali smo Franka za jučerašnja dešavanja u Sarajevu uoči obilježavanja 30. godišnjice Zimskih olimpijskih igara.

"Politika me ne zanima do te mjere da bih razumio šta se tačno događalo. Mi u Sloveniji smo bili u sličnoj situaicji prošle godine kada je došlo do eskalacije demonstracija. Žao mi je što su ljudi u situaciji u kojoj nemaju druge mogućnosti osim ove. Ovo se ne dešava samo u Sarajevu, već i u Španiji, Njemačkoj i drugim zemljama Evrope. Ali, bio sam iznenađen kad sam stigao jučer u Sarajevo. Nadam se da će se stvari smiriti i rješavati problemi dijalogom", kazao je Frnako za Klix.ba.