BiH
0

Jurčević: Ukoliko je državi stalo da se riješe predmeti ratnih zločina mora donijeti državnu strategiju

FENA
Ukoliko je državi stalo da se riješe predmeti ratnih zločina, mora donijeti i implementirati državnu strategiju da bi u nekom razumnom roku mogao biti riješen što veći broj predmeta, s obzirom na to da je već dosta vremena proteklo od izvršenja kaznenog djela a mnogi ključni svjedoci koji su oštećeni u ovim predmetima su umrli i mi gubimo dokaze, upozorio je glavni državni tužitelj Marinko Jurčević danas na pres-konferenciji u Sarajevu, održanoj nakon završetka dvodnevnog rada Treće konferencije glavnih tužitelja u BiH.

Glavni zaključak konferencije i jeste taj da hitno treba donijeti preporuku za usvajanje državne strategije za rad po predmetima ratnih zločina. Ta strategija, kako je rečeno na pres-konferenciji, treba da odgovori na pitanja šta je zadaća i kakvo je stanje u institucijama za provođenje zakona, posebno u policiji, sudovima i tužiteljstvima kada su u pitanju ratni zločini.

Državna strategija još nije donesena. Na donošenju njenog nacrta intenzivno radi radna grupa koju je formiralo Ministarstvo pravde BiH.

Glavni državni tužitelj se nada da bi taj nacrt u konačnici mogao biti donesen do kraja godine, eventualno krajem januara. Tada će biti dostavljen u proceduru Ministarstvu pravde BiH, a zatim Vijeću ministara BiH.

„Nadam se da će ta strategija koja bude donesena i eventualno implementirana stvoriti objektivne uvjete za rad svih agencija za provođenje zakona u predmetima ratnih zločina. Jer, moramo poduzimati što kvalitetnije korake da što više ovih predmeta završimo“, kazao je Jurčević.

Ogroman je broj prijavljenih počinitelja kaznenih djela ratnih zločina i veliki broj predmeta koji se nalaze u entitetskim tužiteljstvima i Tužiteljstvu BiH, a njihovi kapaciteti su ograničeni.

Jurčević je upozorio da ovu strategiju treba razlikovati od tužilačke strategije, jer u Tužiteljstvu postoji strategija na radu predmeta ratnih zločina s kapacitetima koje ono ima.

„Već dvije godine govorim da su to ograničeni kapaciteti i da s tom ograničenošću u tužiteljstvima, sudovima i policijama nećemo moći riješiti veći broj predmeta ratnih zločina. To i jeste jedan od osnovih razloga da se donese državna strategija koja će ići ka rješavanju ovih predmeta“, riječi su glavnog državnog tužitelja.

Glavni tužitelji u BiH smatraju potrebnim jačati kapacitete za procesuiranje krivičnih djela ratnog zločina, suglasno analizama koje govore o potrebi povećanja broja tužitelja koji će istraživati ratne zločine i goniti počinitelje.

"Procesuiranje krivičnih djela korupcije predstavlja ključni test nezavisnosti pravosuđa i, u tom smislu, tužiteljstvo je jedan od stupova krivičnog pravosuđa. U svom djelovanju ono ne može biti jedini mehanizam i treba opću podršku društva i države“, kazao je novinarima glavni tužitelj Brčko Distrikta i potpredsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTVBiH) Zekerija Mujkanović.

Prema njegovim riječima, u tom smislu je potrebno dodatno educirati tužiteljski kadar, osigurati tehničku opremljenost tužiteljstava i policije, formirati specijalizirana odjeljenja za ovu vrstu kriminaliteta pri tužiteljstvima i policiji, gdje god je to moguće, te formirati institute za vještačenje. Potrebno je u tužiteljstvima uposliti stručnjake iz pojedinih oblasti.

Kada je riječ o mogućnosti utvrđivanja standarda krivične politike u postupku zaključivanja sporazuma o krivnji, glavni tužitelji smatraju potrebnim donijeti odgovorajuće preporuke kojima bi se utvrdio okvir primjene ovog instituta i procedure usvajanja sporazuma o priznanju krivnje. Cilj korištenja tog instituta prvenstveno treba biti pribavljanje novih dokaza tamo gdje je to objektivno moguće.

Zaključci preporučuju da u složenim predmetima rade timovi od najmanje dva tužitelja te da tužiteljstva intenziviraju suradnju s poreznim i finansijskim inspekcijama.

Zaključeno je da VSTV i nadležna ministarstva treba principijelno da se zalažu i iniciraju da tužiteljstva u budućim ustavnim promjenama nađu svoje mjesto i budu predmet ustavnopravnih rješenja. Nužno je, smatraju, donijeti jedinstveni zakon o tužiteljstvima u FBiH.

Treću konferenciju glavnih tužitelja u BiH organizirao je VSTVBiH. Posvećena je aktuelnim problemima i preprekama s kojima se suočavaju tužiteljstva u BiH, s osvrtom na borbu protiv korupcije.