Milionski jack pot za igrače
0

"Jugoslovenski loto" već iduće godine

Piše: N. Jamaković
Ljubitelji igara na sreću mogli bi sredinom 2011. godine zaigrati "jugoslovenski loto", potvrđeno nam je u Lutriji BiH, koja je još 2001. sa Lutrijom Slovenije inicirala ovaj projekt.

Konkretniji koraci načinjeni su prije tri godine kad je osnovano udruženje lutrija jugoistočne Evrope (bivša Jugoslavija) sa sjedištem u Ljubljani.

"Do danas su usaglašeni glavni detalji i koncept igre, te način organizacije. Najvjerovatnije će to biti igra Loto 5/50. Trenutno se radi na pravljenju ugovora o zajedničkom priređivanju čija se finalna verzija očekuje krajem septembra. Ugovor će trebati odobriti državni regulatori svake od lutrija, pa je naša procjena da bi igra mogla startati sredinom 2011. godine", rekla nam je Alma Ajanović, šef Odjeljenja promocije u Lutriji BiH.

Prednosti igre su svakako broj igrača i tržište od preko 20 miliona ljudi, veliki jack pot (milionski iznos u eurima) i vrijedne glavne nagrade.

"Igra je zajednička, zajednički je jack pot, a isplate nagrada će vršiti svaka od lutrija na čijem teritoriju je dobitnik. Fondovi se preračunavaju, kao i nagrade u nacionalne valute, a temeljna valuta je euro. Najvažnije je da će cijena igre biti jedinstvena i iznos dobitaka jedinstven u eurima, preračunat u domaću valutu. Ne očekujemo nikakve probleme po ovom pitanju", pojasnila je naša sagovornica i dodala:

"Inače sve lutrije učesnice u ovim razgovorima imaju iskustva u zajedničkom priređivanju igre jer smo igru loto zajedno, kao posebne lutrijske organizacije, priređivali i u bivšoj Jugoslaviji. Uvjereni smo u uspjeh igre i njenu prihvaćenost na tržištima svih zemalja".

Regionalni loto neće ugroziti integritet nacionalnih lutrija koje će u potpunosti zadržati svoje igre na sreću.