RS
0

Jučerašnje padavine najveće u posljednjih 30 godina

SRNA
Prema desetogodišnjem prosjeku, najviše kiše palo je na dan 28. juni u Banjaluci 1985. godine - 15 mililitara po metru kvadratnom, dok su juče zabilježene padavine od 29,4 milimetara po metru kvadratnom, što je mnogo iznad dnevnog prosjeka koji iznosi samo dva mililitra, izjavila je meteorolog, klimatolog u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Nada Rudan.

"Posljednju deceniju primarni maksimum padavina pomjeren je za septembar, što je bilo loše za poljoprivredu", rekla je Rudanova i dodala da se maksimumi padavina vraćaju na ranije, kada su bili ostvarivani u junu, koji pripada vegetativnom periodu, pa ove kiše pogoduju privrednim kulturama.

Nestabilno vrijeme u RS zadržaće se i u naredna tri dana, a od četvrtka se očekuje porast temperature i stabilizacija vremenskih uslova.

U  Hidrometeorološkom zavodu RS ističu da je područje Balkana i dalje pod uticajem ciklona iz srednjeg Jadrana, pa će u naredna tri dana biti pretežno oblačno, povremeno sa kišom i ponegdje sa pljuskovima i grmljavinom. 

Od četvrtka se očekuje postepena stabilizacija vremena, prestanak padavina, a temperatura vazduha  biće  u porastu za nekoliko stepeni - ističu u Hidrometeorološkom zavodu RS.

U ovom zavodu ističu da bi maksimalna temperatura danas, sutra i u srijedu trebalo   da bude  od 22 do 28 stepeni Celzijusovih, a u četvrtak i petak  dostići će  i 32 stepena. 

Iako su nagle promjene vremena šok za organizam, ljekari u ambulantama porodične medicine kažu da je neuobičajeno hladno i svježe vrijeme za ovo doba godine više odgovaralo hroničnim bolesnicima, te da je broj pacijenata u bolnicama znatno smanjen.
Potrebno je malo vremena da se ljudi adaptiraju na promjenu, ali većini bolesnika takvo vrijeme je odgovaralo. Mnogo veći problem biće porast temperature, koji se očekuje narednih dana - navode  u Domu zdravlja Banjaluka.