BiH
104

Jubilarna Kritična masa Sarajevo promovira zdrav način života

Klix.ba
Kritična masa ima cilj okupiti bicikliste da se druže, voze biciklo i na taj način skrenu pažnju na sigurnost u saobraćaju, ali i cilj promocije zdravog načina života.

Do sada su biciklisti već devetnaest puta svojim prisustvom pokazali da mogu biti složni i svojim malim gestom učiniti veliku stvar. BK Trek team Sarajevo već duže radi u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) kako bi sigurnost biciklista došao na zavidan nivo.

"Nadamo se da je 20. jubilarna Kritična masa dovoljan razlog da se u subotu okupimo u što većem broju ispred Sarajevo City Centra i zajednički uživamo u vožnji gradskim ulicama, kao i da skrenemo pažnju na nas kao aktivne učesnike u saobraćaju", rekao je predsjednik BK Trek team Sarajevo Senad Bečković.

Okupljanje je od 16:30 sati, a polazak na dogovorenu rutu uz pratnju vozila MUP-a je u 17 sati.

Ova KMS će biti održana po općinama Centar i Stari Grad, jer su to jedine općine koje ne rade ništa na izgradnji biciklističkih staza. Širenje biciklističkih staza, ali i sigurnost biciklista treba se riješiti ne samo u ovim općinama nego u cijelom gradu Sarajevo. U glavnom gradu BiH sve se više vozi biciklo, građani idu na posao, druže se, biciklom se obavljaju poslovi u gradu, s toga je važno da biciklisti zajedno podrže Kritičnu masu.

Ovakvi događaji u svijetu, ali i u zemljama u regionu okupljaju i više od 5.000 biciklista. Za Kritičnu masu nije potrebna nikakva registracija, mogu doći svi s ispravnim biciklom, djeca ispod 12 godina trebaju doći s roditeljima. Biciklisti će i ovaj put bitiu pratnji MUP-a, a saboraćaj neće biti zaustavljen.

Ruta kretanja je sljedeća:

SSC - ulica Hiseta - ulica Obala Kulina Bana - Vijećnica- ulica MulaMustafe Bašeskije - ulica Titova

  • ulica Zmaja od Bosne - na Pofalićima lijevo prema Vilsonovom šetalištu te nazad pred SSC.