BiH
318

JU Djeca Sarajeva: Ukoliko se psi lutalice ne uklone, morat ćemo zatvoriti vrtiće

Piše: E. S. H.
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U blizini vrtića "Biseri", u ulici Očaktanum 70 u sarajevskom naselju Kovači, čopor pasa lutalica je napao uposlenicu JU "Djeca Sarajeva" nakon čega je primljena na Univerzitetski klinički centar u Sarajevu zbog rana od ugriza.

Direktorica JU "Djeca Sarajeva" Mirjana Jovanović-Halilović nam je rekla da je ovo drugi slučaj u kojem je njihovu uposlenicu ugrizao pas lutalica, a prvi se desio u septembru prošle godine.

Halilović je upozorila da je stanje alarmantno i da se mora što prije reagovati kako bi se spriječio napad na djecu, što bi imalo trajne posljedice na fizičko i psihičko stanje djeteta.

"Mi smo i u septembru molili da se taj čopor pasa ukloni, ali nijedan apel nije urodio plodom. U nekim vrtićima su staništa pasa. Nažalost, naša kuharica, koja je došla ranije na posao da djeci pripremi doručak i spremi vrtić, je bila žrtva ugriza i završila je u bolnici", kazala je direktorica JU "Djeca Sarajeva" za Klix.ba.

S istim rizikom se suočavaju i uposlenici, djeca i roditelji nekolicine drugih vrtića na području Kantona Sarajevo, s posebnim naglaskom na vrtić "Višnjik" (ul. Bolnička 38) i vrtić "Radost" u Hrasnici.

Glasnogovornica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu Muamera Šehić nam je potvrdila da je na KUM primljena pacijentica inicijala M. L. (1953.) sa ugrizima na ruci i nozi, te da je prebačena na Kliniku za infektivne bolesti.

Direktorica Mirjana Jovanović-Halilović nam je rekla da su svi uposlenici potreseni ovakvim dešavanjima, te da im, ukoliko se ništa ne poduzme, jedino preostaje da zatvore vrtić, jer ne znaju šta da rade.

"Ovo je problem cijelog naselja Kovači, a zbog toga ne može funkcionisati jedna odgojno-obrazovna institucija. Svi u strahu idu na posao, a roditelji se boje kako da dijete sigurno dovedu do vrtića. Na kraju, odgajatelji ne mogu izvesti djecu u prelijepo dvorište koje vrtić ima, jer se boje da bi se nešto moglo desiti. To je grozno", pojasnila nam je direktorica JU Djeca Sarajeva.

Kafilerija preduzeća Rad nije oformljena, higijenski servisi ne rade

Iako je u septembru donesena odluka o oformljavanju higijenskih servisa, taj korak nije urodio plodom. Samo na području općine Novi Grad djeluje servis firme Lokom, a iako je bilo planirano, kafilerija preduzeća Rad nije nikada oformljena. Problem je štrajk Veterinarske stanice od 27. oktobra zbog čega nisu u mogućnosti primati uhvaćene pse radi daljeg tretmana.

U protekla 24 sata u Zavod za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo su se javila dva pacijenta sa ugrizom pasa. Taj broj se mijenja, ali se rijetko desi da nema nijedan slučaj.

"Taj broj je minimalno dva, nekada i pet, pa do 11 slučajeva ugriza koji se dese u toku 24 sata. To zavisi od niza okolnosti, da li su psi gladni, da li je hladno, da li je vrijeme parenja, lokacija i slično. Psi idu iz jednog dijela grada u drugi, pa se isti čopori mogu vidjeti na različitim mjestima. Ko ima nesreću da ima blizak susret s njima, nažalost bude povrijeđen", kazala je za Klix.ba direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Sena Softić-Taljanović.

Psihotrauma može biti trajna

Još jednom je podsjetila na opasnost po zdravlje djece, posebno na psihotraumu koja može imati posljedice do kraja života.

"To su poludivlje životinje i svaki susret ostavlja traumu koja je doživotna. Jedno dijete je od stresa dobilo šećernu bolest i doživotno će biti ovisno o inzulinu. Prevencija je veoma bitna i važno je naći način da se smanji opasnost za zdravlje građana", dodala je Softić-Taljanović.

Hitna pomoć je samo posljednja karika u lancu ovog dugogodišnjeg problema. Sarajevo je postalo grad pasa, a nadležne institucije moraju što hitnije i konkretnije početi rješavati ovaj problem. Do sada su obećavali, vrijeme je da se počne raditi.