BiH
49

JU "Djeca Sarajeva" obilježava 70 godina postojanja: Nisu prekidali rad ni tokom rata

Anadolija
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Javna Ustanova "Djeca Sarajeva" u periodu od 2. do 8. novembra nizom sadržaja i aktivnosti obilježava 70 godina postojanja.

Prva predškolska ustanova ovog tipa otvorena je 1882. godine na Banjskom brijegu u Ulici Mehmed-paše Sokolovića. Današnja Javna ustanova “Djeca Sarajeva” svojim rođendanom smatra 25. oktobar 1945. godine kada je, nedugo nakon oslobođenja grada, Sarajevo dobilo svoj prvi dječiji vrtić “Čika Jova Zmaj” u Ulici Svetozara Markovića 32.  

Vršiteljica direktorice JU "Djeca Sarajeva" Jasmina Čongo podsjetila je kako je od postojećih 59 objekata u toku rata u BiH većina devastirana ili potpuno uništena. Ipak, djeca i vaspitači održavali su kontinutet u radu i druženju.

"Rad vrtića nije prestajao tokom ratnih dana, rad se organizovao po podrumima i željeli smo da djeca što manje osjete nedaće rata", istakla je Čongo.

Prema njenim riječima, na području Kantona Sarajeva od rata obnovljeno je 30 vrtića u kojima borave djeca uzrasta od šest mjeseci do polaska u školu kojih ima trenutno oko 2.400. Također, JU "Djeca Sarajeva" provodi obavezni program za djecu u godini pred polazak u školu krou 112 odgojnih grupa u 21 vrtiću i 31 osnovnoj školi. 

Čongo ističe kako JU "Djeca Sarajeva" ima ukupno 325 uposlenika, od čega oko 200 obrazovnog kadra, uz spremačice i vozače. Iako postoje tri centralne kuhinje za ustanovu, Čongo dodaje kako je samo jedna kuhinja u funkciji, u Starom Gradu, odakle se hrana distribuira svim drugim gradskim vrtićima u Kantonu Sarajevo.

 Čestitku rukovodstvu JU "Djeca Sarajeva" povodom jubileja uputio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović ističući kako se aktuelna vlada na početku mandata susrela sa brojnim izazovima u ovoj ustanovi. 

"Tada smo imali sastanak sa menadžmentom i razgovarali na temu kako unaprijediti rad. Napravili smo strategiju kako da djelujemo fokusirajući se na činjenicu kako veliki broj djece u KS ne mogu naći svoj smještaj u JU 'Djeca Sarajeva'. Razgovarali smo o uslovima rada, pričali smo o cijeni usluga. Sprovođenjem racionalizacije stvorili su se uvjeti za nova zaposlenja za novih 300 djece. Taj proces je u toku. Nemili događaj trovanja djece se dogodio, dugo smo čekali izvještaj, ali nismo imali obavještenje o konkretnom krivcu, imali smo tada ostavke u rukovodstvu", podsjetio je Kazazović.

Prema njegovim riječima, u planu je otvaranje dječijeg vrtića u Lužanima s obzirom na činjenicu da djeca nemaju nijedan javni vrtić na području Ilidže.

Ministarstvo zdravstva KS je prvi put ove godine uspjelo odvojiti finansijska sredstva u iznosu od 12 hiljada konvertibilnih maraka (KM) za JU "Djeca Sarajeva".

"Ministarstvo je ove godine prvi put planiralo određena sredstva. Naime, utvrđena je obaveza ministarstva da učestvuje u sprovođenja programa zdravstvene zaštite u obdaništima. Ovo je prvi put da smo obezbijedili novac za ove namjene. Program se sastoji od pojačanih preventivnih aktivnosti i da uposlenike u kuhinjama pošaljemo na dodatnu edukaciju zbog pripreme hrane", kazala je Alma Kadić iz Ministarstva zdravstva KS.

Predstavljajući plan aktivnosti za obilježavanje Dana JU “Djeca Sarajeva” u narednih šest dana, sa današnje konferencije za medije istaknuto je kako se manifestacijama nastoji ukazati na značaj institucionalnog predškolskog odgoja.

Pored Dana otvorenih vrata, u narednim danima realizirat će se sportska takmičenja, radionice u Zemaljskom muzeju BiH, šetnje djece sarajevskim naseljima, druženja roditelja i djece te drugi kulturno-zabavni sadržaji.