BiH
213

JP Autoceste FBiH preuzimaju teret PDV-a: Nema poskupljenja cestarina

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Uprava za indirektno oporezivanje je 21. aprila donijela Rješenje kojim se JP Autoceste FBiH po službenoj dužnosti upisuje u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza po osnovu PDV-a. Prava i obaveze stupili su na snagu 1. aprila. Iako će ovim potezom dobit ovog javnog preduzeća biti znatno umanjenja, visina cestarine neće biti povećana, već će troškove PDV-a snositi Autoceste FBiH.
Ensad Karić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ensad Karić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

JP Autoceste FBiH uputilo je dva dopisa premijeru FBiH i Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija o novonastaloj situaciji s obzirom na to da Vlada FBiH donosi odluku o visini cestarine. Sastanak bi trebao biti održan u srijedu.

"Uprava JP Autoceste FBiH poduzela je sve mjere s obzirom na standard naših građana i smatramo da cijena cestarine ne smije poskupjeti. Odlučili smo da kao preduzeće preuzmemo na mjesečnom nivou i platimo iz vlastitih sredstava PDV. Dakle, cestarine neće poskupiti. Za april ćemo PDV platiti iz vlastitih sredstava dok Vlada FBiH ne donese konačno odluku", kazao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Istakao je kako su ovo uradili kao svojevrsnu podršku novom sazivu Vlade FBiH i resornom ministarstvu, ali i građanima BiH koji moraju biti u mogućnosti koristiti njihove usluge.

Cijena cestarine sada iznosi oko 10 feninga po kilometru, kada se uzme u obzir PDV, što je najniži iznos cestarine u regiji. Kao posljedica uvođenja u sistem PDV-a doći će do umanjenja dobiti JP Autoceste FBiH za pet miliona KM na godišnjem nivou.

"Uvođenjem u sistem PDV obaveza JP Autoceste FBiH je da na slobodne prolaze izvrši uplatu iznosa PDV-a, čime će preduzeće imati dodatne izdatke, što direktno umanjuje dobit preduzeća. Ipak, dalja gradnja autoceste iz međunarodnih kreditnih izvora neće biti dovedena u pitanje. Ovih dana se završava tenderska procedura za poddionice Počitelj - Međugorje, kao i za lot Zenica jug-Zenica sjever čiji je početak izgradnje planiran na ljeto ove godine", kazao je Karić.

Prema Zakonu o cestama i Pravilniku o sistemu naplate na autocestama definisane su institucije i fizička lica koja su oslobođena plaćanja cestarina. Tu spadaju vatrogasci, policija, humanitarne organizacije, osobe koje imaju 80 posto invaliditeta. No, JP Autoceste će morati platiti porez i za njih. Iz ovog preduzeća istakli su kako je potrebno da Vlada FBiH u što kraćem roku izmjeni Uredbe o naplati i naknadi korištenja autoceste, Uredbe o visini naknade za vanredni prevoz i Pravilnik o sistemu naplate cestarine na autocestama.

"U UIO kazali su kako JP Autoceste imaju prihod veći od 50.000 KM, te da su JP Autoputevi RS-a ušle u sistem naplate PDV-a što automatski znači da i mi moramo ući. Moram naglasiti da smo mi u februaru 2011. godine kada je osnovano preduzeće uputili UIO dopis i pitali da li su ovi naši prihodi oporezivi. Tad smo dobili odgovor da mi nismo u sistemu PDV-a. Sad najednom se donosi naprasna odluka koja se objašnjava ulaskom Autoputeva RS i ne znam kakve veze ima s nama. Mi ćemo se žaliti na ovu odluku", rekao je Karić.