Sarajlije poslale jasnu poruku
0

FOTO+VIDEO / "Jovo, uz tebe smo!"

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nakon što su oko 13 sati ispred zgrade Ambasade Austrije u subotu u Sarajevu pozvali na hitno oslobađanje Jovana Divjaka hiljade građana Sarajeva premjestilo se ispred zgrade Predsjedništva BiH i blokiralo glavnu saobraćajnicu.

Kako javlja naš reporter s mjesta događaja, demonstranti su pištaljkama i parolama iskazali pred Predsjedništvom BiH svoje nezadovoljstvo, ali i podršku heroju odbrane Sarajeva i BiH, Jovanu Divjaku.

Kolona je potom otišla pred zgradu Parlamenta BiH, pjevajući bivšu himnu BiH "Jedna si jedina" i uzvikujući parole "Jovo, Jovane, raja je uz tebe", "Jovo Srbine, čaršija je uz tebe" i druge. Policija im nije dozvolila ulazak na plato ispred ove institucije, te su demonstranti stali ispred. Nakon nepunih pola sata, grupa se zaputila prema Ambasadi Srbije.

Kratko su se zadržali ispred zgrade OHR-a, pa nastavili su duž Miljacke i stigli pred Ambasadu Srbije. Tu su se zadržali oko pola sata, a onda se dio njih opet zaputio pred zgradu Predsjedništva BiH. Ostali su se razišli, baš kao što su se potom razišli i demonstranti koji su došli opet pred zgradu Predsjedništva BiH. Pred Ambasadom Srbije demonstranti su bili s obje strane Miljacke, a saobraćaj je za to vrijeme u ulici Obala Kulina bana također bio obustavljen. Valja napomenuti da je današnji skup protekao bez ijednog incidenta.

Među demonstrantima je bila i manja grupa građana koja je nosila transparente podrške Zulfikaru Ališpagi Zuki, bivšem komandantu u Armiji RBiH, kojeg se tereti zbog ratnog zločina počinjenog nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica 1993. godine.

(Video: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)