Haški tribunal
0

Jovica Stanišić na privremenoj slobodi

FENA
Jovica Stanišić
Jovica Stanišić
Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY) odlučilo je da bivši šef Državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić bude na privremenoj slobodi od 27. aprila do 3. maja, kako bi prisustvovao pomenu svom ocu, dok je molba za privremeno puštanje na slobodu Frenka Simatovića odbijena.

Stanišić je, zajedno sa svojim pomoćnikom Simatovićem, pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, od 1991. do 1995. godine.

Suđenje Stanišiću, koji je uhapšen u martu 2003. godine, počelo je u junu 2009., ali je više puta odlagano zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Odbrana Stanišića je 13. aprila podnijela Sudskom vijeću Tribunala zahtjev da njen klijent bude privremeno pušten na slobodu kako bi mogao da prisustvuje šestomjesečnom pomenu svoga oca, 30. aprila u Bačkoj Palanci, pošto zbog vremenskih uslova nije mogao da ode na 40-dnevni pomen iako je u to vrijeme bio pušten na privremenu slobodu.

Odbrana bivšeg pomoćnika načelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Simatovića podnijela je 12. aprila Sudskom vijeću Haškog tribunala zahtjev da on bude privremeno pušten na slobodu od 18. aprila do 14. juna, kako bi pomogao svom pravnom timu u pripremi odbrane.

Sudsko vijeće je odbilo zahtjev ocijenivši da Simatovićev boravak u Beogradu nije neophodan za pripremu odbrane. Podsjetili su, takođe, da je on nedavno, od 15. marta do 15. aprila bio na privremenoj slobodi i ocijenili da je zatražen dug period puštanja na privremenu slobodu i to u trenutku kada je sudski proces daleko odmakao, prenosi Tanjug.