BiH
15

Jovanović: Umihaniću trebaju dvije milijarde maraka za realizaciju ciljeva

Piše: D. Brkić
Zoran Jovanović
Zoran Jovanović
Samostalni poslanik u Skupštini TK Zoran Jovanović, koji je lani napustio KO SDP, zbog neslaganja s njihovom politikom, na posljednjoj sjednici govorio je o tome kako je formirana Vlada TK na čelu sa Bahrijom Umihanićem.

"Spisak ministara trebali smo dobiti deset dana prije, a ne 25. marta. Posljednjih pet ili šest imena upisano je nakon konsultacija u zgradi RTV TK gdje je trenutno ured premijera. Moram reći kako su u potpunosti izignorisani prijedlozi Srpskog građanskog vijeća TK. Predložili smo Snežanu Regoju za ministricu zdravstva, Smiljanu Vovnu i Milana Cvjetinovića za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Prošli su neki drugi, a po mojoj procjeni u novoj Vladi TK je sedam kadrova SDP-a", rekao je Zoran Jovanović.

Jovanović ističe kako od 2008. godine, kada je bio u komisiji Vlade TK na čelu sa Enesom Mujićem, sluša obećanja koja se ne realizuju.

"Bahriji Umihaniću za realizaciju ciljeva koje je iznio u svom ekspozeu potrebno je dvije milijarde maraka. Ovo je program za četverogodišnji mandat, a ne za mandat od šest ili sedam mjeseci. Nema osnovnih naznaka kako će se izvršiti rebalans budžeta, kako će se formirati Fond za zapošljavanje, na koji način će se smanjiti administracija", naveo je Jovanović.

Inače, Jovanović je kao samostalni poslanik u Vladi TK Seada Čauševića imao svog ministra Emira Hujdurovića čiji rad i danas ocjenjuje pozitivno i kojeg je ponovo predlagao da bude u fotelji ministra za rad i socijalnu politiku.