BiH
0

Jovan Zametica: Karadžić je bio "slab predsjednik"

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Nakon dvomjesečne pauze na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok odbrane John (Jovan) Zametica izjavio je da je optuženi bio “slab predsjednik”, te da nije imao kontrolu ni nad vojskom ni nad policijom,a ni nad vladom i općinama.

"Vi ste bili slab predsjednik čija vlast nije dosezala daleko. Drugi faktori su bili moćniji, naprimjer vojska, koja vam se često nije povinovala. Vjerovao sam da vi niste imali kontrolu ni nad policijom, članovima skupštine, vašom sopstvenom ženom i kćerkom. Imali ste veoma malo kontrole nad tim haosom zvanim RS", izjavio je svjedok, saopćio je BIRN - Justice Report.

Zametica, nekadašnji Karadžićev savjetnik, rekao je da je po ocu musliman i da mu je pravo ime Omer, te da ga zbog toga nisu voljele Karadžićeva kćerka Sonja i supruga Ljiljana, kao i neki u vojsci, a da Karadžić nije imao takve predrasude, navodi se u saopćenju.

Karadžić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam općiina imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, podsjeća BIRN.

Po svjedoku, optuženi nije imao svoje ljude ni u Vladi Republike Srpske (RS), dok su u općinama vladali “gospodari života i smrti”, koji ne samo što “nisu primali naređenja” od predsjednika RS-a, nego su i “djelovali protiv njega”.

Premda je bio vrhovni komandant oružanih snaga RS-a, Karadžić se, prema Zametici, nije bavio “operativnim i taktičkim komandovanjem” vojskom, koja je “često djelovala na svoju ruku”.

"Rekli ste mi da je snajperisanje VRS-a glupavo, da ne donosi nikakvu vojnu korist i da ste vi protiv toga. Isto ste rekli i za nekontrolisano granatiranje, da je nerazumno", kazao je Zametica.

On je ustvrdio da Karadžić i njegovi saradnici na Palama u julu 1995. nisu imali bilo kakve informacije o masovnim ubistvima zarobljenika iz Srebrenice, prenosi BIRN.

Karadžić je u dokaze uvrstio dva pisma koja je 2001. godine - dok je bio u bjekstvu - poslao Zametici, a u kojima je ponovio tvrdnju da je francuska obavještajna služba organizovala strijeljanja koja je počinio 10. diverzantski odred pri Glavnom štabu VRS-a. U sudnici je Karadžić rekao da je francuska obavještajna služba poslije rata odvela pripadnike tog odreda da ratuju u Kongu.

Na početku unakrsnog ispitivanja, tužiteljica Caroline Edgerton pitala je Zameticu da li i on, poput drugog Karadžićevog ratnog savjetnika - Gordana Milinića, smatra da je Srebrenica “mit” i “velika farsa”. On je odgovorio negativno, navodeći da ne zna ko je naredio i počinio zločin u Srebrenici.

Nizom dokumenata i naređenja, tužiteljica Edgerton je dokazivala da je Karadžić i operativno komandovao vojskom tokom uzimanja pripadnika Ujedinjenih nacija (UN) za taoce i ofanzive na Srebrenicu u proljeće i ljeto 1995. godine, ali je Zametica to odbio da prihvati.

Unakrsno ispitivanje Zametice bit će nastavljeno 30. oktobra, saopćio je u utorak BIRN - Justice Report.