BiH
305

Jovan Divjak u Parlamentu Katalonije prima nagradu "Graditelj mira"

Klix.ba
Jovan Divjak (Foto: Klix.ba)
Jovan Divjak (Foto: Klix.ba)
Bivši general Armije BiH i izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" danas će u Barceloni primiti nagradu "Graditelj mira" koju mu dodjeljuje Skupština Katalonskog međunarodnog instituta za mir. Divjak će nagradu primiti u Parlamentu Katalonije.

Kako su naveli u obrazloženju nagrade, u Divjaku su prepoznali borca za očuvanje multietničkog suživota u Bosni i Hercegovini.

Ova nagrada dodjeljuje se svake godine, a Divjak će osim priznanja dobiti skulpturu koju je kreirao Adolf Perez Esquivela, španski nobelovac nagrade za mir, umjetnik i aktivista kao i donaciju od 4.000 dolara.

Španski mediji Divjaka opisuju kao rođenog Beograđanina koji je ostao braniti Sarajevo i zbog čega su ga u Srbiji prozvali izdajnikom.

Kad je počela opsada glavnog grada BiH, Divjak je dobio naređenje iz Beograda da napusti Sarajevo.

Međutim, on je to odbio i priključio se Armiji RBiH u kojoj je obnašao funkcije brigadnog generala i pomoćnika načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Divjak je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti. Danas je izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" koje pomaže mladim ljudima.