Zoran Milanović
0

"Josipovićeva poruka odlučan je i hrabar državnički čin"

FENA
Predsjednik hrvatskog SDP-a Zoran Milanović danas je kao odlučan i hrabar državnički čin pozdravio jučerašnju poruku hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, koji se u Sarajevu ispričao za sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušavala podijeliti Bosnu i Hercegovinu.

"Pozdravljam taj državnički čin, on je hrabar i odlučan, to je odlika kvalitetnih lidera. Taj čin nije bez rizika u smislu da će biti komentiran ovako ili onako, ali to je trebalo napraviti", izjavio je Milanović novinarima ispred središnjice SDP-a.

Istaknuo je da je Josipović tim činom izrazio žaljenje, a naročito vrijednim drži to što je hrvatski predsjednik danas u društvu bošnjačkih i hrvatskih vjerskih velikodostojnika obišao mjesta stradanja bošnjačkog i hrvatskog naroda u središnjoj Bosni. Josipović je posjetio Ahmiće i Križančevo Selo i ondje zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te poglavarom Islamske zajednice u BiH reisom Mustafom Cerićem odao počast Bošnjacima i Hrvatima ubijenim tokom ratnih sukoba Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993.

Na novinarski upit misli li da Josipovićeva isprika može poslužiti BiH kao temelj da Hrvatsku tuži za agresiju, Milanović je odgovorio kako nema temelja za takvu tužbu.

"Uvjeren sam da nema temelja. Da je za tako nešto bilo volje, raspoloženja ili zle namjere to bi se davno dogodilo. Ovo je misija dobre volje i to obostrane", rekao je.

Upitan kako komentira podijeljene stavove u politici i javnosti oko Josipovićeve isprike, Milanović je odgovorio kako je uvjeren da svi koji razmišljaju u interesu Hrvatske razumiju da je predsjednik postupio ispravno.

"Smatram da je to odluka državnika i lidera. Katkad lideri moraju taktizirati, a katkad, kao što i sama riječ lider kaže, voditi. Siguran sam da svi dobronamjerni ljudi koji razmišljaju u interesu Republike Hrvatske razumiju koliko je to odgovorno, odlučno i ispravno."