Stranka za BiH
0

"Josipovićeva izjava iznenađuje dvosmislenošću"

FENA
Izjava predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i način na koji je nemire u Libiji povezao s Bošnjacima kao jednim od konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, iako iskazana u samo nekoliko rečenica, iznenađuje mnoštvom nerazumijevanja, dvosmislenosti i loše političke volje prema bošnjačkom narodu i cijeloj Bosni i Hercegovini, stajalište je Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Josipović je, podsjećaju iz Stranke za BiH, izjavio: "Mi smo u posebno osjetljivoj situaciji jer graničimo s Bosnom u kojoj živi puno muslimana i nadam se da taj sukob, osobito u Libiji, neće utjecati na odnose različitih nacionalnosti u Bosni i susjednim zemljama" te je uz to dodao da "misli da je lokalno muslimansko stanovništvo samosvjesno da razumije i dijeli evropske vrijednosti i cijeni dobrosusjedsku saradnju".

"Podilazeći raširenim predrasudama o islamu i muslimanima, Josipović svojom izjavom implicira i neprihvatljiv stav da su islam i muslimani sami po sebi retrogradni i destruktivni te istovremeno Bošnjake u Bosni i Hercegovini svodi na samo vjersku skupinu muslimana, negirajući im nacionalni identitet autohtonog evropskog naroda koji nije niotkuda došao kao stranac ili gost, nego je tu stoljećima izgrađivao svoj etno-kulturološki pa i politički identitet vezan za državu Bosnu i Hercegovinu i njezinu historiju", smatra Stranka za BiH.

Kada je u pitanju problem destabilizacije, Stranka ističe da nije nijedan vojnik BiH, niti Bošnjak atakovao na susjedne zemlje, nego su na Bosnu i Hercegovinu 1992.-95. godine vršeni agresija i genocid.

"Govoreći o grupama radikalnih muslimana, pristiglih u toku rata u Bosnu i Hercegovinu, Josipović prešućuje činjenicu da je za vrijeme 1992.-1995. u opkoljenu i izolovanu Bosnu i Hercegovinu ulazak i boravak tih grupa s Bliskog istoka mogao da osigura samo hrvatski režim Franje Tuđmana, koji je sa svojim tajnim službama (uz pomoć nekih stranih) imao neke posebne ciljeve spram tih skupina, posebno spram BiH kao države", navedeno je u saopćenju.

Zato ovakve izjave predsjednika Ive Jospiovića, stoji u saopćenju, s navođenjem ovih detalja, jasno imaju određene političke ciljeve vezane za ustavni poredak BiH, njezinu stabilnost, ali i konkretne nakane u vezi s aranžmanom za formiranje vlasti u postizbornoj BiH.

"Ova izjava Josipovića razjašnjava i dimenziju kontroverzi nekih njegovih drugih poteza i izjava, vezanih za status BiH, Republike Srpske, te pojedine aktere svih ovih procesa", saopćeno je iz Pres-službe Stranke za BiH.