Sviđa mu se ideja Bijenala
113

Josipović u Titovom bunkeru: Dobro je imati uspomene na to vrijeme

FENA
(Foto: Anadolija)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini danas je posjetio nekadašnju ratnu komandu - Objekt D-0 kod Konjica i postavku umjetničkih radova prvog ciklusa Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK.

Poslije obilaska objekta i izložbe, predsjednik Josipović novinarima je rekao kako je ovo spomenik jednog vremena te da su se od tada desile ogromne promjene, ali je dobro imati uspomene na to vrijeme.

"Dobro je da se objekt koristi za nešto drugo nego za što je namijenjen i drago mi je da Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Republika Turska zajednički učestvuju u organiziranju Drugog bijenala. Vidio sam rad Ede Murtića, ali i drugih umjetnika. Očito je riječ o obimnom projektu i želim da se i dalje radi na tome", rekao je predsjednik Josipović

Domaćini predsjedniku Hrvatske, osim direktora Bijenala Ede Hozića, bili su brigadni general Oružanih snaga BiH Marko Stojčić i načelnik Općine Konjic Emir Bubalo.

Alternativna ratna komanda (ARK) D-0 naziv je bunkera koji je za vrijeme hladnog rata u bivšoj Jugoslaviji izgrađen u brdu nadomak Konjica.

Od 27. maja 2011. objekt je postao Kuća umjetnika regiona i svijeta koji su svojim umjetničkim djelima dali novu dimenziju ovom atomskom skloništu.

ARK, Alternativna ratna komanda ili Titov bunker, građen je od 1953. do 1979. godine, 280 metara ispod zemlje, na površini od 6.584 kvadratnih metara, s 12 povezanih blokova i više od stotinu prostorija, s ciljem da se odabranih 350 ljudi iz vojno-političkog vrha bivše Jugoslavije pola godine može zaštititi od atomskog udara.

Drugo bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground, bit će otvoreno 26. aprila ove godine, uz učešće 35 umjetnika iz 19 zemalja svijeta.

Zemlje partneri u organizaciji drugog ciklusa Projekta Bijenala D-0 ARK Underground su Republike Hrvatska i Republika Turska, a ovaj najznačajniji regionalni kulturni projekt realizira se pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH, uz snažnu podršku UNESCO-a i Vijeća Europe.