BiH
10

Josipović u Bugojnu: Uspostava povjerenja je jedini način za prosperitet društva

Anadolija
Josipović u Bugojnu (Foto: Anadolija)
Josipović u Bugojnu (Foto: Anadolija)
Uspostava povjerenja je jedini način za prosperitet svakog društva, poručio je nakon sastanka sa bugojanskim načelnikom Hasanom Ajkunićem hrvatski predsjednik Ivo Josipović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Razgovarali smo o suradnji ovoga kraja sa Republikom Hrvatskom, o onome što povezuje ljude, međunacionalnom razumijevanju, toleranciji, jednakosti i ljudskim pravima i, prije svega, o budućnosti”, pojasnio je Josipović.

Predsjednik Hrvatske, koja je prošle godine postala punopravna članica Evropske unije, da će tako biti i sa BiH, prije ili kasnije.

“Ali, u ovom prelaznom periodu Hrvatska jeste spremna i hoće pomoći projektima, savjetima, prijateljstvom da naš susjed, ja volim reći i najvažniji sa 1.001 kilometrom zajedničke granice, što prije ispuni one uvjete koji su potrebni da bi se bilo član EU”, kazao je Josipović.

On je dodao da je na sastanku s bugojanskim načelnikom bilo je riječi i o mogućnostima privredne saradnje.

“Gospodarska kriza je i ovdje i u Hrvatskoj, ali upravo ona mora biti motivator za zajedničke projekte. Ima puno ljudi koji su spremni ući u posao, ali, naravno, moraju imati svoj interes, a dvije države, pa i lokalna zajednica trebaju za to stvoriti odgovarajuće uvjete”, pojasnio je hrvatski predsjednik.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

On je otkrio i da postoje određeni planovi pobratimstva Bugojna sa nekim krajevima u Hrvatskoj, rekavši da je interesantna saradnja Bugojna i Makarske, Karlovca te da će poraditi na tome da se ti gradovi povežu.

Hasan Ajkunić, načelnik općine Bugojno, izrazio je zadovoljstvo jer su na sastanku s predsjednikom Hrvatske otvorena mnoga pitanja.

Kako je kazao, postoji želja da na tragu razgovora, koji su početi sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, a nastavljeni danas sa Josipovićem, Bugojno bude grad pilot u realizaciji projekata BiH - Hrvatska.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o traganju za tijelima 19 Hrvata nestalih na ovom području, Josipović je kazao kako je rat ostavio duboke tragove u BiH i regiji, dodavši kako je uspostava povjerenja jedini način za prosperitet svakog društva.

Dodao je da na putu traženja međusobnog povjerenja postoje različiti problemi, kao što su pitanje jednakopravnosti na kojem se intenzivno radi u BiH, pitanje kulturnog i nacionalnog identiteta, te međusobnog razumijevanja.

“Postoje događaji i iz rata koje je potrebno razriješiti upravo da bi postojalo međusobno povjerenje. U BiH najbolje znaju da je bilo strašnih događaja. Mislim da je opća zadaća, zajednička, da se svi zločini koji su bili za vrijeme rata rasvijetle, da se žrtvama oda počast, a da se počinitelji zločina kazne”, poručio je Ivo Josipović.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Bugojanski načelnik je odgovarajući na isto pitanje kazao da pitanje perioda 1992.-1995. opterećenje ne samo Bugojno nego i čitavu državu BiH.

“Nama je stalo, pogotovo lokalnoj zajednici, da se sva pitanja iz tog perioda riješe”, kazao je Ajkunić.

Hrvatski predsjednik je ranije danas posjetio Župu Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici u blizini Bugojna, a nakon sastanka sa načelnikom posjetio je Župni ured Bugojno i obišao crkvu Sv. Ante.