Pitanje granice BiH i Hrvatske
5

Josipović: Sporazum Tuđman-Izetbegović "jedno od rješenja"

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u povodu najave premijera Zorana Milanovića da će Vlada Hrvatskom saboru na ratifikaciju uputiti granični sporazum s BiH, koji su 1999. potpisali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik BiH Alija Izetbegović, kako je riječ o "jednom od mogućih rješenja" te osjetljivom pitanju koje treba dobro objasniti hrvatskim građanima.

"Ja sam upozorio, s obzirom na to da je riječ o osjetljivom pitanju, važno je da vlada građanima objasni zašto se i pod kojim uvjetima ide u ratifikaciju, što znači ratifikacija s obzirom na 'Badinterove granice', i da građanima bude jasno zašto je za Hrvatsku taj sporazum dobar. Taj je sporazum jedno dostupno rješenje", rekao je hrvatski predsjednik novinarima u Jastrebarskom tokom tzv. "diplomatske berbe" s predstavnicima diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

"Moramo govoriti o dostupim rješenjima. Rješenja koja bismo možda željeli, a nisu dostupna, ne treba ni uzimati u razmatranje. Prema tome, to je jedno od mogućih rješenja", rekao je.

Hrvatski predsjednik koji je rezanjem jednoga grozda simbolički otvorio treću diplomatsku berbu na kojoj je sudjelovalo četrdesetak diplomata akreditiranih u Hrvatskoj, ocijenio je da Hrvatska dobro napreduje prema EU.

"Mislim da dobro napredujemo. Naravno, postoje i problemi koji su manje stvar Europske unije, to su naši gospodarski problemi. Ali u pravilu mislim da dobro napredujemo i da će ocjena biti dobra", rekao je Josipović upitan kako zadovoljan procesom monitoringa u sklopu kojega Hrvatska svakih nekoliko mjeseci predaje izvješća, a u oktobaru se očekuje i izvješće o napretku Europske komisije.

Nužni su kontinuitet reforma, osobito u borbi protiv korupcije pa ni "rezultat neće izostati", rekao je.

"Ja ne vidim da bi tu moglo biti nekih ozbiljnih problema. Naravno, na nama je da pokazujemo kontinuitet u reformama, posebno kad je riječ o borbi protiv korupcije, tu su posebno Europljani osjetljivi. Mislim da tu naše pravosuđe radi dobar posao. Prema tome, na nama je da uporno i kvalitetno radimo i ja sam potpuno uvjeren da rezultat neće izostati", dodao je.

Josipović smatra da polemika s čelnikom Srpskoga narodnog vijeća Miloradom Pupovcem neće loše utjecati na poglavlje temeljnih ljudskih prava. "Ne vidim zašto bi. Dapače, mislim da je polemika upravo išla za popravljanjem položaja nacionalnih manjina, posebno srpske manjine i otvaranja većeg prostora za sve predstavnike srpske nacionalne manjine. Prema tome, ne vidim da bi netko to mogao ocijeniti kao loše", odgovorio je Josipović novinarima.

Po riječima hrvatskoga predsjednika, zasad nema planova za sastanak sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, iako taj sastanak srbijanski mediji najavljuju za 1. oktobara.

"Dobro da ste mi rekli. Zasad nema nikakvih planova. Kada bude, bit ćete obaviješteni, sasvim sigurno, nećete to morati iz srpskih medija čitati", rekao je hrvatskim novinarima.