Dragan Čović
0

"Josipović razumije neophodnost trećeg entiteta"

SRNA
Čović: Predsjednik Hrvatske za naš prijedlog
Čović: Predsjednik Hrvatske za naš prijedlog
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da predsjednik Hrvatske Ivo Josipović razumije prijedloge ove stranke o trećoj federalnoj jedinici u BiH sa hrvatskom većinom, koja bi značila stabilnost i evropski put BiH.

"Ne radimo nešto da bismo podijelili BiH, ili stvorili hrvatsku državu u državi. Imamo hrvatsku državu. Mi smo za četiri federalne jedinice, od kojih će jedna biti sa hrvatskom većinom u kojoj želimo na isti način urediti i pitanja malobrojnih naroda. Lično vjerujem da Josipović razumije šta mi zagovaramo i da u tom duhu imamo i podršku", rekao je Čović novinarima nakon sastanka u Mostaru.

Čović kaže da je Josipovića detaljno informisao o razgovorima sa svim strankama u BiH i o sporazumu koji je HDZ BiH potpisao sa HDZ 1990.

"Pojasnio sam šta znači taj sporazum i kakvu podršku je dobio u javnosti i posebno sam ga informisao o tački 1. našeg sporazuma odnosno o hrvatskoj federalnoj jedinici što ga je posebno interesovalo", izjavio je Čović.

On je dodao da je Josipoviću predao sva dokumenta koja je HDZ napravio zadnjih pet godina, a koja se odnose na ustavnu reformu BiH kao i njihov prijedlog ustava, te dokumente iz aprilskog paketa i prudskog sporazuma kako bi se Josipović što bolje upoznao sa procesom ustavnih promjena u BiH.

On je istakao da je Josipovića zamolio da nikad ne padne u zamku da razgovara o tome šta je budućnost BiH.

"Sugerisao sam da je nama dovoljno da Hrvatska kaže da je BiH potrebna ustavna jednakost za sva tri naroda, a kako će se to riješiti to je stvar domaćih snaga. Sve drugo bi bilo miješanje u unutrašnje stvari BiH", naglasio je Čović i dodao da je Josipović, od kad je predsjednik Hrvatske, vrlo jasno promijenio odnose Hrvatske s pozicije predsjednika prema BiH.

Čović smatra da građani iz cijele BiH imaju dobro mišljenje o Josipoviću.

Potpredsjednik HDZ 1990 Martin Raguž rekao je novinarima da je Josipovića informisao o aktuelnoj situaciji u BiH, Sporazumom sa HDZ-om, kao i modalitetima kako ova stranka vidi ustavne reforme.

"Zadovoljan sam onim što sam čuo. Hrvatska može pomoći na više načina, od rješavanja otvorenih pitanja sa BiH do lobiranja BiH", rekao je Raguž.

On je dodao da Hrvatska sada igra aktivnu ulogu u BiH.

"Hrvatska je očekivala da Hrvati izgrade zajednički stav što i Hrvatskoj olakšava definisanje njihovog stava", rekao je Raguž i dodao da Hrvatska neće određivati modalitete ustavne reforme u BiH, jer je na Hrvatima u BiH da se izbore za svoje stavove.

Raguž je izrazio nadu da će pasti stereotipi da su Hrvati rascjepkani i da ne znaju šta hoće.

Josipović je nakon odvojenih sastanaka sa Čovićem i Ragužem održao radni ručak sa predstavnicima svih ostalih hrvatskih stranaka, te Narodne stranke Radom za boljitak i SDP-a BiH.

Nakon toga Josipović će održati konferenciju za novinare, te predavanje na Sveučilištu u Mostaru.