Livno
0

Josipović obećao pomoć Hrvatima van matice

SRNA
Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) za predsjednika Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u Livnu da želi glas svakog hrvatskog državljanina, uključujući i one koji žive van granica Hrvatske i poručio da će voditi politiku dobrosudsjedskih odnosa sa BiH.

Josipović, koji je sinoć u Livnu predstavio program za predstojeće izbore, naglasio je da je ustavna obaveza Hrvatske da pomaže Hrvatima van njenih granica, ali da ta pomoć ne bude milostinja nego ulaganja u razvojne projekte i programe koji bi obezbijedili nova radna mjesta.

On je naglasio da je Hrvatska zemlja puna znanja i ljudi koji žele da rade, ali "da način upravljanja državom nije bio najbolji".

"Ključ mog programa je borba protiv korupcije koja Hrvatskoj godišnje otme više od 12 milijardi kuna (oko tri milijarde maraka). Zamislite šta bi se moglo napraviti sa tim novcem",  rekao je Josipović.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u BiH, Josipović je rekao da za probleme BiH postoji samo jedan izlaz, a to je politika pune ravnopravnosti i pune konstitutivnosti sva tri naroda i njihove ravnopravnosti u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

On smatra da je krajnje vrijeme da se u BiH nađe razuman dogovor, ali da to ne može uraditi niko osim konstitutivnih naroda. 

Josipović je obećao da će se zalagati i za potpisivanje sporazuma između BiH i Hrvatske o izručenju počinilaca krivičnih djela i osuđenih lica.
Predstavljanje Josipovićevog programa u Livnu organizovao je Opštinski odbor SDP-a u saradnji sa SDP-om Hrvatske. 

Predsjednički izbori u Hrvatskoj biće održani u decembru.