Razgovor sa Izetbegovićem
0

Josipović izrazio žaljenje zbog izjave o muslimanima

Sarajevo-x.com
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednici Josipović i Izetbegović razgovarali su danas telefonom povodom nedavne izjave predsjednika Josipovića Reutersu. Predsjednik Josipović je u razgovoru objasnio predsjedniku Izetbegoviću da je njegova izjava imala potpuno drugi motiv i smisao, te da je na pitanje novinara o radikalizaciji u regiji, rekao da do nje ne može doći jer svi dijelimo iste, evropske vrijednosti.

Predsjednik Josipović izrazio je žaljenje ukoliko je njegova izjava u dijelu javnosti Bosne i Hercegovine doživljena kao stigmatizacija vjerskih uvjerenja. Takva interpretacija je netačna, i u svom dosadašnjem radu predsjednik Josipović je dokazao da u potpunosti poštuje uvjerenja svih vjernika u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Josipović u svojim međunarodnim kontaktima kontinuisano snažno podržava evroatlantske težnje susjedne države, te pri tome uvijek naglašava svoje stajalište da u Bosni i Hercegovini ne postoji opasnost radikalizacije.

U kontekstu redovnih kontakata, te razvoja dobrosusjedskih odnosa, dva predsjednika su tokom razgovora razmotrila i mogućnost skorog susreta, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.