10. UNESCO-ov samit
4

Josipović i Nikolić se nisu pojavili u Mostaru

FENA
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova otvorili su jutros u Mostaru 10. UNESCO-ov samit jedanaest zemalja Jugoistočne Evrope.

Uz predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sudjeluju predsjednici Albanije Bamir Topi, Makedonije Gjorge Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović.Zbog drugih obveza na samit nije stigao hrvatski predsjednik Ivo Josipović iako je svoj dolazak bio potvrdio.

Hrvatsku, kao i Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku i Tursku predstavljaju ministri kulture ili njihovi zamjenici, a Grčku i Sloveniju veleposlanici tih zemalja u BiH. U Mostar su doputovala izaslanstva Vijeća Europe i Evropske komisije.

Moto ovogodišnjeg summita je "Vjersko i kutlurno naslijeđe kao temelj intenzivnije saradnje među državama".

Samit bi trebao rezultirati Mostarskom deklaracijom. Dokument bi trebao naglasiti značaj nastavka dijaloga i suradnje među zemljama regije u osiguranju razvoja, napretka i mira. Posebno se, u tom smislu, želi ukazati na očuvanje baštine te ulogu kulture u održivom razvoju i jačanu međusobnog povjerenja, poručeno je iz UNESCO-a.

Mostar je, kao historijski grad na popisu UNESCO-a, prepoznat i kao jasan simbol međusobnog dijaloga. Nakon samita planiran je obilazak kulturno historijske baštine u Hercegovini, bitne za sve zajednice u BiH. Sudionici samita posjetit će Međugorje, manastir u Žitomisliću, blagajsku tekiju te staru jezgru Mostara i Stari most.