BiH
0

Josipović: Hrvati moraju biti ravnopravni

SRNA
Ivo Josipović na Jahorini (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ivo Josipović na Jahorini (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je BiH otadžbina za hrvatski narod koji tu živi i da Hrvati moraju imati ista prava kao i ostala dva naroda. Josipović je naveo da je strateški interes njegove zemlje da se BiH očuva kao cjelovita država, jer sa BiH želi biti dobar komšija.

"U mojoj politici se može vidjeti da komuniciram sa političarima sva tri konstititivna naroda i uvijek u razgovorima sa rukovodstvom BiH raspravljamo kako možemo pomoći da se međusobni odnosi i položaj hrvatskog naroda u BiH poboljšaju, ali da se ta pitanja moraju riješiti unutar BiH", rekao je večeras Josipović za Radio-televiziju Republike Srpske.

Komentarišući nedavnu izjavu potpredsjednika RS Emila Vlajkija da bi trebalo napraviti specijalne i paralelne veze između Republike Srpske i Hrvatske, Josipović je rekao da nije upoznat sa tom inicijativom, ali da Hrvatska želi sarađivati sa svima u BiH.

Govoreći o inicijativi za ubrzanje procesuiranja ratnih zločina koju je otvorio na Jahorini, Josipović je rekao da je njen cilj zaštita od politički motivisanih progona i da se u slučajevima, kada postoje osnovane optužnice, postupak i provede.

"Osnovna ideja je da se u slučajevima, kada je neka osoba osumnjičena ili optužena za ratni zločin, obavezno sudi, odnosno provede postupak u zemlji prebivališta", pojasnio je Josipović i dodao da to nije dovoljno.

Prema njegovim riječima, takav paket morao bi imati i odredbe o punoj saradnji, međusobnom prikupljanju i razmjeni dokaza uz odgovarajući međunarodni monitoring, ako je to potrebno da bi se ti postupci vodili pravedno.

Josipović je istakao da izbjegli Srbi imaju pravo na vraćanje imovine i određeno zbrinjavanje, ali da to više nije političko ni bezbjednosno, već ekonomsko pitanje.
On je dodao da Hrvatska sa Srbijom priprema donatorsku konferenciju kako bi se ljudima koji žele da se vrate obezbijedio održivi povratak, a onima koji žele da ostanu gdje se trenutno nalaze da se obezbijedi dostojanstveno stanovanje.

"Veliki broj Srba se vratio u Hrvatsku, ali, nažalost, najviše je riječi o starijim ljudima, iako bi želio da se vrate mladi ljudi", zaključio je Josipović.