Sarajevo
0

Josipović: Članstvo u EU nije "čelični zid" između Hrvatske i BiH

FENA
Foto: A. P./Klix.ba
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da su dvije zemlje - Hrvatska i Bosna i Hercegovina u fazi kada mogu i moraju napraviti još koraka na planu praktičnog riješavanja detektiranih problema.

"Siguran sam da ćemo vidjeti vrlo brzo i prve rezultate", kazao je Josipović nakon susreta s nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Istaknuo je da će vlade dviju zemalja uskoro imati sastanak radi provedbe svih dosad postignutih sporazuma, kao i pripremu sporazuma koji tek slijede, naglašavajući spremnost Hrvatske da podrži aspiracije Bosne i Hercegovine i drugih susjednih zemalja orijentirane ka članstvu u EU.

Hrvatski predsjednik, koji u glavnom gradu Bosne i Hercegovne boravi u povodu održavanja Međunarodnog susreta za mir, ocijenio je da se radi o skupu koji teži ka onome što je najvrijednije, zaključivši da je najvrijedniji mir, "jer bez mira nema ni sreće, ni prosperiteta, niti za čovjeka-pojedinca, niti za narode u BiH".

Sumirajući rezultate razgovora s kardinalom Puljićem i prethodno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Josipović je potcrtao da je fokus bio na povratku svih koji su morali otići iz svojih domova, stavljajući to u kontekst jačanja mira i regionalne stabilnosti.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa ratificiranjem sporazuma o državnoj granici, Josipović je ocijenio veoma važnim da se konačno utvrde državne granice, ne samo s BiH, nego i sa Srbijom i Crnom Gorom, te Slovenijom (poseban aranžman).

"Utvrđivanje granice je dio tog velikog procesa, ne samo pomirenja, nego i dovršenja procesa potpuno jasne konsolidacije svih naših zemalja", naveo je predsjednik R Hrvatske.

Komentirajući upit u vezi s članstvom Hrvatske u EU, Josipović je naglasio da to članstvo ne znači neki "čelični zid" između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nego da to treba da bude poticaj razvoju, investicijama i novim trgovinskim aranžmanima, poručivši, da i BiH kao država mora udovoljiti standardima koje traži EU.

Na upit u vezi s "pelješkim mostom", visoki gost je kazao da je njegova pozicija u tom pogledu jasna, te da se ne radi o političkom, niti ideološkom projektu, nego je pitanje da li postoje finansijske mogućnosti da se to realizira, podsjećajući da, istodobno, postoje i druge ideje - koridora i tunela te da je obaveza da se iznađe najbolje rješenje, imajući u vidu sve praktične implikacije.

Kardinal Puljić je izjavio da je susret s Josipovićem bio prilika da se razgovara o situaciji Hrvata-katolika u BiH, dovodeći to u kontekst predstojećih lokalnih izbora u BiH.

Ocijenio je značajnim da i Hrvati participiraju u vlasti u lokalnim zajednicama, kako bi se putem legalnih struktura borili za vlastita prava, uključujući ostvarenje jednakopravnosti, te procese povratka, ali i ostanka u BiH.

Uoči tradicionalnog mirovnog susreta predsjednik Josipović sastao se s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a najavljeni su i odvojeni susreti s predsjednikom Evropskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i italijanskim premijerom Mariom Montijem.

Organizator najvećeg mirovnog i dijaloškog svjetskog susreta je Zajednica Svetog Egidija, koja zadnjih 25 godina zagovara ekumenski i međureligijski dijalog, a skup u Sarajevu organiziran je u saradnji s Islamskom zajednicom u BiH, Srpskom pravoslavnom crkvom, Vrhbosanskom nadbiskupijom i Židovskom zajednicom u BiH.