Posjeta RS-u
0

FOTO / Josipović će se pokloniti svim žrtvama u BiH

SRNA/FENA
Dodik i Josipović u Derventi (Foto: SRNA)
Dodik i Josipović u Derventi (Foto: SRNA)
Nakon što je u Derventi obavio razgovor sa predstavnicima hrvatskih stranaka, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović se sastao sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Osim premijera Dodika, u delegaciji Vlade RS su ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Jasna Brkić, ministar privrede, energetike i razvoja Slobodan Puhalac, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac, ministar za izbjeglice i raseljena lica Omer Branković, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović i ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

U delegaciji Hrvatske, osim predsjednika Josipovića, su potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić, predsjednica Nacionalnog vijeća Hrvatskog sabora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske sa EU Vesna Pusić, te poslanici u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac iz SDSS-a, Igor Dragovan iz SDP-a i Ivan Bagarić iz HDZ-a.

Sastanak se održava u zgradi opštine Derventa, a izjave za medije predviđene su za 12.00 sati.

Prije početka sastanka u zgradu opštine Derventa ušao je i lider SDA Sulejman Tihić, javljaju izvještači Srne.

Josipović očekuje da sastanci koje je imao sa predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH te predstavnicima Vlade RS daju novo ozračje u povratku Hrvata u Republiku Srpsku, a posebno na prostor Posavine.

Josipović s predstavnicima hrvatskih stranaka (Foto: SRNA)
Josipović s predstavnicima hrvatskih stranaka (Foto: SRNA)
"Na sastanku sam čuo i podatke da se nije vratilo ni 10 posto ljudi", kazao je Josipović konstatujući da se donacije, kako domaće tako i međunarodne, nisu dovoljno fokusirale na ovaj kraj.

Upitan da li će se izviniti u Sijekovcu kod Broda, gdje je na početku rata ubijen jedan broj Srba, Josipović je podsjetio da će se on tokom boravka u BiH pokloniti svim žrtvama, a da sve što je imao da kaže o toj temi već je rekao nedavno u Parlamentu BiH.

Sastanak delegacije Vlade RS sa delegacijom Hrvatske (Foto: SRNA)
Sastanak delegacije Vlade RS sa delegacijom Hrvatske (Foto: SRNA)
Josipović je jučer boravio u Sarajevu na sesiji Igmanske inicijative, koju je ocijenio kao pozitivno dešavanje.

"Ono što je poručeno tim dokumentom je poruka mira i saradnje u BiH i regionu u cjelini. Mislim da se mogu iščitati samo pozitivne stvari posebno one koje se odnose na angažman tzv. nevladinog sektora, rekao je Josipović u izjavi novinarima u Derventi. Vidjelo se također, dodao je, i da se mladi ljudi organiziraju "što je jako dobro".

Ovo je druga posjeta Josipovića BiH od kada je preuzeo dužnost predsjednika Hrvatske, a prva posjeta jednog hrvatskog predsjednika RS-u.