Milorad Dodik
0

'Joseph Biden mi nije uputio nikakve kritike'

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da mu potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joseph Biden tokom jučerašnje posjete Bosni i Hercegovini nije uputio nikakve kritike i da se ne prepoznaje u Bidenovom govoru u kojem je osuđena negativna retorika u BiH.

„Nisam dodirnut tom pričom o retorici. Samo iznosim svoje stavove i iza njih i danas stojim“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ističući da je nepotrebno pravljena atmosfera kao da će „Biden ovdje mačem rješavati stvari“, Dodik je naveo da on nije imao "nijedan problem“ tokom sastanka s američkim potpredsjednikom.

Ustvrdio je i da se Biden i ne bi sastao sa njim da smatra da je on problem u BiH.

Iznoseći detalje sa sastanka osam političkih lidera s Bidenom, Dodik je rekao da je predsjednik SDA Sulejman Tihić „pokušao da izdramatizuje situaciju navodeći da će, ako OHR ode iz BiH, ovdje biti nemira, razlaza i sve drugo traumatično“.

Dodik kaže da je dao suprotno mišljenje, te da je potrebno zatvaranje OHR-a i ispunjavanje neophodnih uvjeta za evropski put BiH.

Naveo je i da je na Bidenovo pitanje odgovorio da RS nema ništa protiv ulaska BiH u NATO te iznio mišljenje na pitanja o Dejtonskom sporazumu i evropskom putu BiH.

Kaže da je stekao utisak da SAD nema namjeru da se bavi jednostranim donošenjem odluka ili nametanjem rješenja u BiH, već želi da pomogne BiH, ako je ta pomoć potrebna.

Dodik je ocijenio da se bez konsenzusa i kompromisa te poštivanja Dejtonskog sporazuma ništa ne treba dešavati u BiH te da američka administracija traži ubrzavanje ispunjavanja pet ciljeva i dva uvjeta za zatvaranje OHR-a.

Nakon toga, dodao je, pristupit će se rješavanju određenih ustavnih pitanja u BiH, a RS podržava prijedlog da se iz Ustava BiH izbriše odrednica o nacionalnom ekskluzivitetu prilikom izbora članova Predsjedništva BiH.

Izrazio je žaljenje što prije dolaska potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena Bosni i Hercegovini nisu urađeni pripremni sastanci da bi se definirali neki zahtjevi u finansijskoj pomoći Amerike za određene sektore.

„To govori i o BiH i odnosu te države prema tako važnom gostu“, smatra entitetski premijer i dodaje da je to i rekao potpredsjedniku Bidenu.

Kako kaže, Bidenu su predočene i „neke pogrešne informacije jer je BiH učinila dosta na putu evroatlantskih integracija i da će na tome nastaviti i dalje“.

RS traži, dodao je, poštivanje slova Dejtonskog sporazuma jer je jedna od strana potpisnica tog sporazuma, a američki potpredsjednik je potvrdio privrženost svoje zemlje tom sporazumu i činjenici da je BiH organizirana s dva entiteta, a da pitanje svoje unutrašnje organizacije treba sama da riješi bez miješanja sa strane.

„Zadovoljan sam činjenicom kako je SAD promovirao svoju novu politiku na ovom prostoru“, rekao je Dodik.

Komentirajući Bidenovu današnju posjetu Srbiji, Dodik je kazao da je to dobra prilika da se definiraju međusobni odnosi i otvori dijalog bez obzira na neke teške teme kao što je Kosovo.

Dodao je da stav Srbije o pitanju Kosova ostaje nepromijenjen, kao i stav RS-a da neće pristati na naglašene stavove da BiH prizna nezavisno Kosovo.

Istakao je i da ne očekuje da bi srbijanski premijer Boris Tadić mogao da "ima neugodnosti" tokom razgovora s potpredsjednikom SAD-a o pitanju da treba da izvrši pritisak da Dodik revidira neke svoje stavove.