Protesti zbog ekonomske situacije
0

JOSD 15. oktobra najavljuje "Okupaciju Sarajeva"

Sarajevo-x.com
Građani Sarajeva nezadovoljni ekonomskim poretkom, upropaštenom industrijom i nezaposlenošću u subotu 15. oktobra "Okupirat će Sarajevo", najavila je Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju (JOSD). Pozvali su građane da se pridruže protestima podrške i solidarnosti koji traju na Wall streetu, a koji će biti organizovani u brojnim zemljama svijeta.

Petnaesti oktobra širom svijeta bit će organizovani protesti pod nazivom Occupy World street, čiji je cilj iskazati nezadovoljstvo neoliberalnim kapitalizmom, odnosno ekonomskom krizom u svijetu.

Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju najavila je protest i u Sarajevu, 15. oktobra u 12 sati na platou ispred BBI Centra.

Prije protesta bit će održana tribina i rasprava, a zatim će krenuti u mirnu šetnju ka Centralnoj banci, a protest završava ispred sarajevske Katedrale.

Kako su istakli organizatori protesta, žele uputiti zahtjeve svim zakonodavstvima u BiH i tražiti da se neodložno - regulira rad postojećih komercijalnih banaka, te sprovedu reforme u finansijskom sektoru.

Također traže otvaranje državnih sektorskih banaka, progresivno oporezivanje, državno i entitetsko subvencioniranje poljoprivrede, smanjenje birokratske samovolje, te povećanje minimalnih plaća i penzija, kao i oslobađanje sindikalnog djelovanja i radničke autonomije.

Inače, Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju (JOSD) je, kako njeni članovi navode, revolucionarna anti-kapitalistička organizacija koja se zalaže za smjenu kapitalizma kroz revoluciju.