BiH
90

Još uvijek se ne zna ko je otuđio 50.000 KM od Ministarstva vanjskih poslova BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Prije više od godinu dana nepoznata osoba otuđila je 50.000 KM od blagajnika Ministarstva vanjskih poslova BiH Ivice Merla, koji je ovaj novac podigao iz banke i nosio ga na radno mjesto bez osiguranja, a nadležni organi ni dan danas nisu riješili ovaj slučaj.

Blagajnik Ministarstva vanjskih poslova BiH Ivica Merlo otišao je u banku koja je od sjedišta MVP-a udaljena stotinjak metara nakon čega ga je opljačkala nepoznata osoba uz korištenje vatrenog oružja.

Javnost u BiH tada je ostala šokirana činjenicom da je blagajnik državni novac prenosio bez osiguranja, a posebno nejasna je bila činjenica kako je razbojnik imao informaciju da će blagajnik u tom trenutku nositi 50.000 KM, te kako je moguće da je razbojništvo počinjeno na mjestu gdje se nalazi više policijskih kućica i videonadzor.

Zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić tražio je od Ministarstva vanjskih poslova BiH da mu dostave informaciju o tome šta je konkretno Ministarstvo vanjskih poslova BiH uradila po pitanju otuđenja novca iz Budžeta bh. institucija.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH kazali su kako je sproveden disciplinski postupak protiy navedene osobe.

"Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine, kao nadležna institucija, a na zahtjev Ministarstva vanjskih poslova sprovela je disciplinski postupak protiv šefa Odsjeka za finansije. Ministarstvo ne posjeduje zvaničnu informaciju nadležnog tužilaštva o radnjama koje su poduzete u predmetnom slučaju", odgovorili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podsjećamo, u novembru prošle godine i iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine nestalo je blizu 27 hiljada KM. Do ovih saznanja došlo se nakon što su uposlenici Ministarstva primijetili "sumnjivo ponašanje blagajnice".