MVP Austrije
0

Još uvijek nije stigao zahtjev bh. vlasti za izručenjem Divjaka

FENA
Jovan Divjak
Jovan Divjak
Nadležni austrijski zemaljski sud u Korneuburgu primio je zahtjev Srbije za izručenjem penzioniranog generala Armije BiH Jovana Divjaka koji je prije tri sedmice uhapšen na bečkom aerodromu Schwechat, na osnovu naloga koji je raspisao Beograd.

"Dokumentacija iz Srbije je dospjela", potvrdio je danas glasnogovornik tog suda Gernot Breitenberg-Zennenberg austrijskoj novinskoj agenciji APA.

"Zahtjev vlasti Bosne i Hercegovine, koji je, prema pisanju bosanskih medija, također poslat nije stigao", rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Austrije Peter Launski-Tiefenthal.

Nakon što je pristigao zahtjev Srbije za ekstradicijom, počinje prikupljanje dokumentacije za izručenje, objasnio je Breitenberg-Zennenberg.

Nadležni u sudu će, kako je naveo, prikupiti i razmotriti sve dostupne dokumente u slučaju Divjak.

Pošto je Divjak uz kauciju pušten da na slobodi čeka odluku o izručenju, ne postoje nikakvi rokovi u ovom postupku, naglasio je Breitenberg-Zennenberg.

Ukoliko dospije i zahtjev BiH za izručenje Divjaka, oba će biti paralelno razmotrena, dodao je on.

Teoretski je, po njegovim riječima, moguće da sudija smatra mogućim izručenje i u Srbiju i u BiH, a ekstradicija Divjaka će uslijediti tek nakon odgovarajuće "političke odluke" austrijskog ministarstva pravosuđa.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je nadležnim organima Austrije molbu za izručenje Divjaka, izjavila je Tanjugu u subotu ministrica pravde Snežana Malović.

Divjak je na bečkom aerodromu lišen slobode na osnovu naloga za hapšenje zbog "slučaja Dobrovoljačka" u maju 1992. godine.