BiH
0

Još uvijek nije bilo ozbiljnih razgovora o prodaji BH Telecoma i HT Eroneta

Piše: Er. M.
Iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija rečeno nam je da nije bilo nikakvih konkretnih niti ozbiljnih razgovara o prodaju državnog kapitala BH Telecoma.

"Moguće je da Premijer Federacije BiH to vidi kao jednu od opcija za osiguravanje sredstava koja će se uložiti u infrastrukturne projekte, no tako ozbiljno pitanje bi, ukoliko do toga dođe, trebalo biti razmatrano na Sjednici Vlade Federacije BiH, nakon čega bi se Vlada opredijelila o daljnjim koracima", rekao je za Klix.ba federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić.

Podsjećamo, premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da Federalna Vlada ozbiljno razmišlja o djelomičnoj ili potpunoj prodaji telekom operatera.

Prije odluke o prodaji operatera trebala bi uslijediti ocjena poslovanja i budućnosti operatera, nakon čega će biti poznato hoće li, po kojoj cijeni, kada i kome biti prodati BH Telecom i HT Eroneta.

"Pitanje je kakva je budućnost telekoma. Jednu međunarodnu kompaniju smo zamolili da dođe i napravi presjek poslovanja i projekciju šta bi moglo biti u budućnosti na tržištu BH Telecoma i Eroneta. Na osnovu toga će reći šta se može uraditi. Prodati djelomično do 41 posto preduzeća, potpuno ili ostaviti", kazao je Novalić Federalnoj televiziji.

On je istakao i da su u ovom trenutku za prodaju samo interesantni telekomi, za razliku od željeznica i propalih poduzeća koja se prvo moraju restrukturirati da bi se nekome prodali.

Novalić je kazao da se Autoceste FBiH ne mogu više zaduživati, te se zbog toga rodila ideja o prodaji BH Telecoma i HT Eroneta.

"Ako bismo prodavali telekome, onda ih ne bismo spalili kroz proračune, nego bismo uložili taj novac u probijanje tunela Prenj, koji je generacijski projekt, ili Vranduk. Ne znamo vrijednost telekoma i može li tih 39 posto biti ekvivalent tim projektima", rekao je Novalić.