BiH
0

Još uvijek nepoznat uzrok smrti vrana na Otoci

Piše: A. U.
Stanovnici sarajevskog naselja Otoka obavijestili su medije o neobičnoj pojavi ugibanja vrana po čitavom naselju, a neki mediji pisali su da se isto dešava i sa golubovima. Članovi Udruženja Naše ptice su na tom području pronašli tri do četiri mrtve vrane i nijednog goluba.

Ornitolog i predsjednik Udruženja Naše Ptice, Dražen Kotrošan, rekao nam je kako i dalje ništa ne mogu sa sigurnošću tvrditi bez analize. Pokušali su dostaviti uzorke Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, ali nije bilo nikoga u laboratoriji.

Kotrošan nam je objasnio kako je pojava zanimljiva, budući da se radi samo o vranama, ali i da se uopće ne radi o "gomilama" mrtvih ptica. Budući da je jedna vrana pronađena mrtva u gnijezdu, moguće je i da je majka pokupila neku otrovnu supstancu te da su tako stradale mlade vrane iz nekoliko gnijezda.

"Vrane su prirodni čistači, a ako nemaju uslova za podizanje mladih neće ih ni podizati. Što su bolji uslovi to je i više vrana", rekao nam je Kotrošan.

Što se tiče špekulacija o epidemiji, vrane bi prvo morale doći u susret sa migracionim pticama, a zaraza putem ugriza komarca teško da je moguća. Ipak, Kotrošan upozorava da, ukoliko službenici kafilerije JKP Rad pokupe više od četiri do pet leševa dnevno, onda bi situacija mogla biti zabrinjavajuća i trebalo bi nešto učiniti.

Kotrošan je pozvao stanovnike Otoke da, ukoliko se zaista radi o pomoru vrana, putem emaila [email protected] pošalju fotografije njihovom udruženju.

"Nijedna vrana nije pronađena i uklonjena. Na osnovu dojave građana, kada primjete ugibanje životinja, pogotovo ptica ili više životinja, na mjesto događaja izlazi veterinar, uzima uzorke i šalje ih na Veterinarski fakultet te obavještava veterinarsku inspekciju. Inspekcija nakon toga Radu izdaje rješenje za uklanjanje", rekao nam je Ahmed Đipa, glasnogovornik JKP Rad.

Đipa je dodao i kako su njihovi radnici izlazili na teren, zajedno sa veterinarskom inspekcijom, ali da nisu pronašli nijednu vranu te da im nije izdato nikakvo rješenje.

"Kada se radi o lešu psa kojeg je udario automobil, to je drugi slučaj i tada kafilerija može odmah da izađe na teren i ukloni leš. Mi smo jedina nadležna služba i jedini imamo potrebne uslove", rekao nam je Đipa.

Glavna kantonalna inspektorica za veterinarstvo, Joka Hlubna, potvrdila nam je da je inspekcija izlazila na teren i da nisu ništa pronašli, a rekla je i da je sa kafilerijom dogovorila da, ukoliko pronađu leševe, odmah pošalju uzorke na Veterinarski fakultet te obavijeste inspekciju.

Kao moguće razloge ugibanja Hlubna navodi temperaturne razlike ili trovanje vodom, ali kaže da je nemoguće bilo šta tvrditi bez detaljne analize.

Radnici kafilerije trebali bi danas opet izaći na teren i potražiti leševe.