BiH
6

Još traju pregovori za sedam institucija kulture

FENA
Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan potvrdio je danas za Fenu da pregovori u vezi s rješavanjem dugogodišnjeg problema sedam institucija kulture od državnog značaja i dalje traju te da konačno rješenje još nije postignuto.

Podsjeća da je već prije izražena nada da će dogovor biti postignut do kraja godine. Najavio je da će danas s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, između ostalog, razgovarati i o tom problemu te pokušati organizirati određeni sastanak na najvišem nivou da bi se konačno u ovoj priči došlo do rješenja.

"Realno rješenje koje bi uslovno rečeno moglo proći na obje strane je već iskristalisano - da Zemaljski muzej BiH i Umjetnička galerija BiH ostanu na državnom nivou, za NUBBiH se još pregovara, dok bi ostale institucije bile stavljene na neki od drugih nivoa vlasti", ističe Kaplan.

Federalno ministarstvo kulture i sporta prošle je godine za sedam institucija kulture od državnog značaja izdvojilo 833.000 KM, kao i ove godine gotovo isti iznos sredstava. Većina sredstava je već isplaćena, dok će ostatak biti isplaćen do kraja godine.

"Naravno, to nije rješenje, već samo pomoć koja je brana zatvaranju ovih institucija. Zemaljski muzej BiH je, naprimjer, odbio da aplicira za sredstva Ministarstva civilnih poslova BiH, a da su prihvatili tih 300.000 KM grant sredstva možda sada ne bismo imali zatvoren muzej", mišljenja je Kaplan.

Također, on smatra da i rad svih direktora spomenutih institucija treba biti podložan provjeri, ali to sada nije slučaj jer te institucije nemaju osnivača.

"U tim institucijama nema domaćina, te može svako da radi šta hoće. Naravno, pritom ne govorim da neko radi tu bilo šta što nije u skladu sa zakonon, nemam takvih informacija, ali zna se kako se te stvari rade u demokratiji. Ovdje se, međutim, hijerarhija prekida s direktorom, jer te institucije nemaju ni upravnih odbora, a ako ih i imaju, ti odbori ne polažu račun ministarstvima jer nisu njihovi osnivači. Naprosto, efekti rada nisu isti kada tu postoji cijela hijerarhija, odnosno piramida odnosa i nadležnosti", kazao je Kaplan.

Za funkcioniranje svih sedam institucija kulture od državnog značaja na godišnjem nivou je potrebno oko pet miliona KM.