BiH
7

Još se ne zna hoće li biti protesta penzionera iz FBiH

FENA
Sastanak s premijerom Nikšićem (Foto: FENA)
Sastanak s premijerom Nikšićem (Foto: FENA)
Predsjednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Omer Omerefendić kazao je novinarima, nakon današnjeg sastanka s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i direktorom Federalnog zavoda PIO Zijadom Krnjićem, da još nije poznato hoće li doći do protesta penzionera najavljenih za utorak, 24. septembra, ispred zgrade Vlade FBiH, a konačnu odluku o tome donijet će nadležna tijela Saveza.

"Danas ću sazvati sjednicu štaba za proteste penzionera koji su najavljeni za 24. septembar, a sutra sjednicu Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH na kojoj će biti ponovo razmotreni svi prijedlozi i donesena konačna odluka hoće li protesti biti održani ili ne", kazao je.

Pojasnio je da su, u vrijeme kad je donesena odluka o izlasku na proteste, imali pet zahtjeva od čega tri Vladi FBiH, a dva Federalnom parlamentu.

"U razgovorima jučer i danas prihvaćena su naša dva zahtjeva, da se Vlada očituje s dva seta zakona što se odnose na rad nacrno i uplatu doprinosa. Prvi zahtjev za povećanje penzija od deset posto nismo postigli, ali smo dogovorili povećanje za pet posto od januara naredne godine, a da će delegacija Saveza zajedno s predstavnicima Fonda i udruženja penzionera pratiti prihode i razmotri mogućnost daljnjeg povećanja penzije ovisno od povećanja sredstava", kazao je.

Najavio je i da će tražiti prijem delegacije Saveza udruženja penzionera FBiH u Federalnom parlamentu na kojem bi se razgovaralo, prije svega, o strategiji reforme penzionog sistema.

Premijer Nikšić danas je u susretu s penzionerima ponovio stavove Federalne vlade kad je riječ o zahtjevu za povećanje penzija od deset posto i naglasio da to u ovom trenutku nije moguće „jer nema realnih finansijskih pokazatelja na osnovu kojih bi se to ostvarilo“.

Najavio je da će realizacijom niza mjera i donošenjem dvaju setova zakona koji se tiču privrede i borbe protiv kriminala i korupcije biti stvoreni uvjeti da od januara naredne godine penzije budu povećane za pet procenata.

Po njegovim riječima, daljnje korekcije u toku godine bit će moguće ukoliko u Fondu PIO budu stvoreni uvjeti za to, prije svega u smislu povećanog punjenja. To će, kaže, Vlada pratiti zajedno s predstavnicima Fonda i udruženja penzionera.

Direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić kazao je nakon sastanka da je realan plan za povećanje prihoda na osnovu čega bi se stvorili i uvjeti da naredne godine dođe i do povećanja penzija u Federaciji BiH.

"Realno je očekivati da ćemo se izvući iz deficita do kraja godine već sa sadašnjim propisima i u sadašnjim okolnostima, a donošenje zakona i početak provedbe doprinijet će povećanju prihoda. Vidjet ćemo kakva će biti dinamika donošenja tih dokumenata i u kojem će procentu prihodi porasti", kaže on.

Zaključak je, i penzioneri na tome potenciraju, da se izvrše izmjene Zakona o PIO na način da se uvede bodovni sistem da bi raspodjela povećanih prihoda bila pravednija.

Za sadašnju isplatu penzija potrebno je oko 143 miliona KM mjesečno, a za povećanje od pet posto trebalo bi mjesečno dodatnih više od šest miliona KM.